Direct naar artikelinhoud

Cafés verbouwen terrassen om rookverbod te 'omzeilen'

BRUSSEL

Steeds meer cafébazen bouwen hun terras om tot een afgeschermde ruimte waarin gerookt mag worden. In een brief aan de burgemeesters en Horeca Vlaanderen somt de overheid de voorschriften uit 2007 nog eens op. 'Gepest', vindt de sector.

Volgens de FOD Volksgezondheid is de beruchte brief er gekomen op vraag van de burgemeesters, en kreeg beroepsorganisatie Horeca Vlaanderen uit beleefdheid een exemplaar in de bus. "De regels zijn sinds 2007 niet meer veranderd. Dit is geen herinnering, noch een vingerwijzing", zegt Jan Eyckmans van Volksgezondheid.

"De regels zijn in 2007 duidelijk gecommuniceerd en sindsdien niet meer veranderd. Een terras heeft een dak en maximaal twee muren. De derde wand moet permanent en volledig geopend zijn."

Bij controles stellen de tabakinspecteurs vast dat steeds meer cafébazen die open ruimte "dichttimmeren". "Er verschijnen wanden en schuifdeuren, het terras wordt een veranda. Dat is geen enkel probleem, maar dan mag er niet gerookt worden. Als het terras volledig wordt afgesloten, moet het voldoen aan de voorwaarden van een rookkamer: een afzuiginstallatie voor de rook, geen bediening aan tafel en een oppervlakte die maximaal 25 procent van de totale commerciële ruimte bedraagt."

Een wel heel strenge interpretatie van de regels, vindt beroepsorganisatie Horeca Vlaanderen. "Iedereen interpreteerde de wet tot nog toe veel soepeler en heeft op basis daarvan zijn terras laten bouwen. Bovendien verplichten sommige gemeenten net halfgesloten terrassen", zegt voorzitter Jan De Haes.

Het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen gaat nog verder. "Een zoveelste rondje cafépesten", vindt voorzitter Christine Mattheeuws. "Het is toch logisch dat een cafébaas zijn terras volledig wil afsluiten, om veiligheids- en energieredenen, wanneer de zaak gesloten is." Het NSZ vraagt om ondersteunende maatregelen voor een sector die geplaagd wordt door faillissementen. Volgens het NSZ en Horeca Vlaanderen is dat de schuld van het rookverbod. De Federatie van Cafés van België dreigt met "de juridische weg" als het rookverbod niet versoepeld wordt.

De horecasector kent traditioneel een groot verloop, met een groot aantal starters en haast evenveel uitbaters die er na een paar jaar de brui aan geven. Volgens Horeca Vlaanderen is er sinds de invoering van het algemene rookverbod op 1 januari 2011 een stijging van 43 procent in het aantal faillissementen, al moet de beroepsorganisatie toegeven dat ook de stijgende energieprijzen, de hoge loonkost en de verhoogde btw op dranken een rol spelen.

Volksgezondheid wijst er op dat het rookverbod de restaurantsector een boost heeft gegeven. "De uitbaters mogen hun rokers uit de regen zetten. Maar ze moeten wel de regels volgen." De sector en Volksgezondheid gaan binnenkort rond de tafel zitten.