Direct naar artikelinhoud

'Neem maar aan van deze Volbloed Neger: Sien Eggers is géén racist'

ans Otten dronken achter het stuur! Tania Van der Sande dronken achter het stuur! Peter Goossens uit de bocht in mysterieuze omstandigheden! Michel Wuyts die een klacht aan zijn been heeft over iets met een column en de koers... De dingen die ik allemaal niet zou weten als ik Het Laatste Nieuws niet las. Al zou Het Laatste Nieuws natuurlijk ook kunnen besluiten sensationele verhalen niet zo breed uit te smeren en de mensen, bekend of niet, in hun waardigheid te laten. Maandag was het dus afwachten hoe De Grootste Krant Van Het Land het nieuws over Sien Eggers zou brengen.

Toegegeven, ik ben wellicht niet de meest geschikte persoon om het in deze kolommen op te nemen voor Sien Eggers. Wij zijn immers vrienden. Maar af en toe kan het geen kwaad het op te nemen voor je vrienden, lijkt me.

We draaien de klok even terug. Afgelopen zaterdag vernam ik via Twitter dat er iemand een klacht had ingediend tegen Sien Eggers wegens racisme. Als ik op dat moment koffie aan het drinken was, had ik hier nu geschreven: ik verslikte me bijna in mijn koffie. Maar dat was dus niet het geval. Het artikel kwam van een dubieuze site.

Kort samengevat voor zij die tot vandaag op Pluto zaten: Sien Eggers zat in het restaurant van de Antwerpse Bourlaschouwburg. Er zaten ook een aantal mensen van niet eens vermoedelijk Afrikaanse origine. Bij hen Een Model. Een Zwart Model. Een finaliste van Miss België zelfs. In 2008. Ik weet niet eens wie dìt jaar Miss België is geworden! Laat staan dat ik de finalisten van 2008 ken. Het Model zegt dat Sien racistische uitlatingen deed tegen haar en haar disgenoten. In beschonken toestand. Zat dus, in mensentaal.

Ik was er, net als u, niet bij.

Maar ik ken Sien al een tijdje. Ze speelt al eens voor chauffeur als ik niet op een optreden geraak, ze komt hier eten en brengt dan leuke dingen mee voor onze kinderen - ook twee kleine negertjes - het is kortom altijd heel fijn vertoeven in haar gezelschap.

Net als iederéén drinkt Sien ook al eens wat pintjes. Het moet heel speciaal bier geweest zijn, daar in de Bourla. Bier dat racisme opwekt. Misschien is Sien helemaal uit de bocht gegaan? Of misschien was Sien haar eigen Sienige zelf en was het om te lachen? Had Het Model die klacht ook ingediend als ze niet had ontdekt dat Sien een BV was? En hoe kwam de dubieuze site waarover ik het net had aan zo'n prachtige foto van Het Model?

Wellicht ben ik niet de enige die met veel vragen zit.

En geloof maar, voor mij zou het echt ook niet moeilijk zijn om iedere maand een klacht te gaan neerleggen wegens racisme. Dit is België. Dat is de realiteit.

Maar ik zou toch aan alle mensen met een andere huidskleur willen vragen voorzichtig om te gaan met zo'n klachten. Praat er eens over, bijvoorbeeld. En dan bedoel ik niet praten met Het Laatste Nieuws.

Nogmaals: ik was er niet bij. Als Sien in de fout is gegaan, moet Sien dat oplossen en zal ze dat ook wel doen. Lees de mooie brief die Jules Hanot enkele weken geleden aan Sien schreef, in deze krant, nog een keer. En neem maar aan van deze Volbloed Neger: Sien Eggers is géén racist!

Lies Lefever is stand-upcomedian en freelance journaliste. Ze tourt in 2012 met haar show Meisje van plezier.