Direct naar artikelinhoud

Ook N-VA heeft verkiezingssoftware

Net als de PS heeft ook N-VA een computersysteem dat hen op 14 oktober in staat moet stellen om zo snel mogelijk de resultaten in te schatten. Op die manier kan de partij in de vooravond meteen de juiste toon zetten.

Informatici van N-VA begonnen een tweetal maanden terug met de ontwikkeling van het systeem. "We hebben een zeer performant systeem om uitslagen te monitoren en eventuele tendenzen in te schatten", zegt Fons Duchateau, coördinator partijorganisatie.

Bij de verkiezingen van 2009 en 2010 hanteerde de N-VA al een systeem, maar dat was nog zeer rudimentair. De software is nu geperfectioneerd. Op basis van vroege, beperkte resultaten moet de partij op 14 oktober veel beter kunnen inschatten in welke richting de stembusslag gaat.

Projecties moeten vervolgens een idee geven op hoeveel zetels de partij per gemeente kan binnenhalen als de trend zich doorzet. Met het systeem kunnen ook vergelijkingen worden gemaakt met vorige verkiezingen.

De software doet denken aan de 'oorlogsmachine', die de PS voor de verkiezingen van 2006 liet ontwikkelen door het bedrijf DirectMarketing (DM 2/10). Dat systeem houdt rekening met ingewikkelde formules om het aantal zetels, het verlies en de winst van de PS te kunnen bepalen.

Zo hebben de Franstalige socialisten veel sneller dan hun concurrenten een algemeen beeld. In Wallonië wordt vooral met potlood en papier gestemd. Pas als er volledige resultaten zijn in een kieskring, worden die bekendgemaakt. Via een netwerk van medewerkers verzamelt de PS al vroeger gegevens, om die dan in te voeren.

In Vlaanderen wordt in 151 van de 308 gemeenten elektronisch gestemd. Er komen veel sneller resultaten binnen, die publiek worden gemaakt via de website 'www.vlaanderenkiest.be.' Alle Vlaamse partijen doen dan ook vooral hierop een beroep om hun inschattingen te maken. Een rondvraag leert dat naast N-VA geen enkele andere Vlaamse partij een dergelijk softwareprogramma heeft ontwikkeld.

Bij N-VA willen ze blijkbaar nog korter op de bal zitten. Perceptie is alles op een verkiezingsdag. De eerste publieke boodschap moet een idee geven van de te verwachte uitslagen en kan de toon zetten. Op basis van de prognoses kan in de vooravond van 14 oktober al geanticipeerd worden met het oog op coalitiebesprekingen.