Direct naar artikelinhoud

'Jullie zijn de nuttige idioten van PS'

'Jullie hebben ons laten vallen. Het zou jullie sieren om daar openlijk voor uit te komen', richtte De Wever zich tot zijn collega's De Croo (Open Vld) en Beke (CD&V). Die beten de N-VA-voorzitter toe dat hij 'gefrustreerd' is en 'de waarheid niet aankan'. Voor één keer sloegen er meer gensters van het debat in de Hoge Vergadering dan in de Kamer.

Bart De Wever begon zijn tussenkomst met de geheime vergadering van Olivier Maingain (FDF), Charles Michel (MR) en Elio Di Rupo (PS) waarover deze krant gisteren berichtte. In zijn Brusselse appartement beloofde Di Rupo begin september dat de Franstaligen zullen samenwerken om een 'Plan B' uit te werken. "Die informatie spoort met gesprekken die ik ook al heb gehad met sommige kopstukken van Franstalige partijen en met PS'ers in het bijzonder", zei de N-VA-voorzitter. "Hoe naïef zijn de Vlaamse politici die de lof zingen van dit akkoord! In het zuiden van het land bewijst men misschien nog wel lippendienst aan België, maar plan B zit al lang in het hoofd."

De Wever richtte daarna zijn pijlen rechtstreeks op collega's De Croo en Beke, de twee Vlaamse voorzitters die - net als hij - in de Senaat zetelen en die elkaar maandenlang aan de onderhandelingstafel in de ogen keken. "Meer dan ooit geldt het adagium dat een Vlaamse staatsman een man is waarop Vlaanderen geen staat kan maken", hekelde hij. "Jullie hebben ons laten vallen. Het zou jullie sieren om daar openlijk voor uit te komen. In plaats daarvan keren jullie je in ieder debat collectief tegen de N-VA. Waarmee jullie jezelf reduceren tot de nuttige idioten van de PS." Beke en De Croo lieten die beschuldigingen niet over hun kant gaan. "U bent gefrustreerd", wierp Beke hem voor de voeten, "want u hebt de verkiezingen gewonnen en u hebt daar niks mee kunnen doen." De Croo vervolgde: "U kunt de waarheid gewoon niet aan. En die waarheid is dat dit een hervormingsregering is."

De Wever vroeg de premier ook naar de agenda voor de uitvoering van het regeerakkoord. Wanneer wordt de staatshervorming goedgekeurd? De overdrachten van bevoegdheden? De stemming over B-H-V? Hij verwees bij al die vragen naar de verklaringen van Charles Michel dat de gevolgen pas de volgende legislatuur merkbaar zullen zijn. De Croo antwoordde dat een aantal hervormingen, zoals het vervroegd pensioen, in 2013 ingaan omdat men dit een jaar op voorhand moet aanvragen. "Sneller kan dus niet", zei hij. "Dat is dan een van de weinige zaken waar we deze legislatuur nog iets van zullen zien", haakte De Wever in. "Noem mij nog eens een hervorming die in deze legislatuur zal rond raken. Bij het brugpensioen mogen de mensen van ArcelorMittal eerst nog eens langs de kassa passeren."

Beke repliceerde "dat het in België niet mogelijk is om het sociaal systeem af te breken. Ook de meerderheid van de Vlamingen staat daarachter. Jullie hadden het plan om alle uitkeringen in de sociale zekerheid terug te brengen tot de bedragen van voor 2008. Dat betekent 2.000 euro minder pensioen voor kleine zelfstandigen die 40 jaar lang gewerkt hebben. Dat betekent 400 euro minder kindergeld. Dat betekent 10 procent minder inkomen voor bejaardenhelpers. Als dat de manier is waarop we ons land moeten hervormen, dan bedank ik daarvoor."

Philippe Moureaux verzekerde dat de Franstaligen en de PS in het bijzonder de gewoonte hebben om akkoorden snel uit te voeren. "Ik hoop dat jullie dat niet nodeloos vertragen", richtte hij zich tot De Wever.

De premier maakte maar een deel van het debat mee. Hij werd bij Europees commissaris Rehn verwacht om toelichting te geven over de begroting. Vicepremier Steven Vanackere (CD&V) nam in zijn plaats de honneurs waar. In een antwoord op het debat verklaarde hij dat "ook de gemeenschappen en gewesten zullen moeten bijdragen tot de besparingsoperatie." Verder beklemtoonde hij dat de regering wel degelijk legitiem is ondanks het ontbreken van een meerderheid in Vlaanderen en dat de regering de staatshervorming zo snel als mogelijk wil uitvoeren.