Direct naar artikelinhoud

Zeker duizend doden in Libische rebellenstad Misrata

De gevechten die sinds eind februari het Libische Misrata teisteren, hebben al zeker 1.000 doden en minstens 3.000 gewonden geëist, zo werd gisteren vernomen bij het ziekenhuis in de stad die belegerd wordt door Kadhafigetrouwe troepen. ‘Tachtig procent van de doden zijn burgers’, aldus dr. Khaled Abou Falgha. Afgelopen zondag alleen al kwamen minstens 20 mensen om en vielen er 71 gewonden in Misrata.

De arts stelde verder vast dat er sinds afgelopen week sprake is van zware verwondingen veroorzaakt door clustermunitie, verboden wapens waarvan gezegd wordt dat de troepen van Kadhafi ze zouden gebruiken. De beschuldiging van het gebruik van clustermunitie was al geuit door de Amerikaanse mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW).

Clustermunitie spat na het afvuren uiteen in kleinere projectielen die zich over een grote oppervlakte verspreiden om zoveel mogelijk slachtoffers te maken. Soms ontploffen projectielen nog jaren later en richten dan dus nog schade aan. HRW stelt dat troepen van Kadhafi minstens drie keren clustermunitie gebruikte in woonwijken van Misrata. Buitenlandse fotografen hebben mortiergranaten gefotografeerd van het type dat in de lucht uiteenvalt in kleinere projectielen. Het regime van Kadhafi ontkent het gebruik van dat soort munitie en daagt HRW uit om bewijzen te tonen.

Een ander moordend wapen dat het Kadhafiregime willekeurig tegen de burgerbevolking gebruikt, is de zogenaamde Grad-raket. Het is een verouderde Russische raket, die blijkbaar voortdurend op woonwijken in Misrata wordt afgevuurd en veel slachtoffers onder de burgerbevolking maakt. De Grad wordt in Noord-Korea geproduceerd. Het gaat om een 3 meter lang 122mm-projectiel dat meestal van een truck wordt afgevuurd. Zo’n truck kan tot veertig van die raketten tegelijk afvuren. Wegens hun slecht besturingssysteem zijn ze moeilijk controleerbaar en als ze in groep worden afgevuurd, kunnen ze enorme schade aanrichten.

Inmiddels bleven Kadhafigetrouwen ook gisteren de stad bestoken met tanks en artillerie. Sluipschutters zouden de stad zijn binnengedrongen en burgers van op daken onder vuur nemen. De stad is al wekenlang het belangrijkste strijdtoneel in Libië. De afgelopen dagen konden de Kadhafistrijders van de rand van de stad doordringen naar het centrum en de rebellen blijken op een zware nederlaag af te stevenen. Internationale hulporganisaties vrezen voor een humanitaire drama.

Het gaat om de laatste stad die de rebellen in het westen van het land nog min of meer in handen hebben. Als ze die uit handen zouden moeten geven, is dat een enorme overwinning voor Kadhafi en een zware opdoffer voor de opstandelingen. In die mate dat het een keerpunt zou kunnen betekenen in de oorlog in Libië.

De Verenigde Naties hebben gisteren een oproep gelanceerd om de vijandelijkheden in de belegerde stad Misrata in het westen van Libië onmiddellijk te staken. Die kwam er nadat een lokaal medisch korps in Misrata had gemeld dat er zondag nog eens 20 mensen werden gedood.

Humanitaire hulp

De VN-ondersecretaris-generaal voor Humanitaire Zaken, Valerie Amos, zei in Benghazi dat ze “erg bezorgd” is over het aanhoudende conflict in Misrata en andere delen van Libië. “We hebben de aangewende strategie veroordeeld en het gebruik van clustermunitie ter sprake gebracht bij de regering in Tripoli.” Amos verklaarde dit na haar bezoek aan Tripoli, waar de regering toestaat aan het VN-Bureau voor Humanitaire Zaken (OCHA) om er een vertegenwoordiging te vestigen en humanitaire hulp te verstrekken. “Onze topprioriteit was de mogelijkheid krijgen om humanitaire hulpgoederen te leveren, niet alleen aan Misrata, maar ook aan andere steden in het westen die door het conflict zijn afgesneden”, zei ze.

“We hebben de garantie gekregen dat we de basisbehoeften voor Misrata mogen dirigeren en we zetten druk om vanuit Tripoli toegang over land te krijgen. Verschillende delen van de stad worden gecontroleerd door verschillende groepen”, zei ze tot slot.