Direct naar artikelinhoud

Gent doet het licht aan

Het Lichtfestival dompelt de Gentse binnenstad onder in een zee van licht. Een lumineuze metamorfose, waarbij 'licht en muziek elkaar de hand reiken'.

28 meter hoog is de zuilengalerij in de Gentse Belfortstraat. Gebouwd door het Italiaanse familiebedrijf Luminaire De Cagna, en samengesteld uit 55.000 energiezuinige lampen. Tegelijk fascinerend schouwspel en megalomane toegangspoort tot de tweede editie van Het Lichtfestival. Dat is gisteravond van start gegaan en herschept de Gentse binnenstad nog tot zondagavond in een oase van licht.

Met als centrale thema's: muziek en geluk. Immers: werelderfgoedorganisatie Unesco riep Gent onlangs uit tot Creative City of Music, en de Arteveldestad viert in 2012 ook het Maeterlinckjaar. Onder meer in de Sint-Pietersabdij, met de tentoonstelling L'Oiseau Blue-Op zoek naar geluk, wordt een hommage gebracht aan Nobelprijswinnaar Maurice Maeterlinck, wiens magnum opus L'Oiseau blue focust op geluk en licht.

'In Het Lichtfestival reiken licht en muziek elkaar de hand.' Zo verkoopt het Gentse festival zichzelf. Niet onterecht. Muzikanten en lichtkunstenaars werkten samen aan verschillende projecten. Met veel ruimte voor experimentele projecten door studenten en jonge kunstenaars. Zowel van het KASK, Sint-Lucas als het Secundair Kunstinstituut. Stad Gent investeerde 600.000 euro in het initiatief, telkens te bewonderen van 18 uur tot middernacht. En dat langs een parcours van 4 kilometer kriskras door het historisch centrum.

Beweging in het publiek

In totaal vallen 29 werken te bewonderen. Onder meer de Sint-Jacobskerk moet dit jaar een van de hoogtepunten worden, want bekleed met een projectie van mozaïektegels. En met een lichtpatroon constant in verandering, ook, op basis van de beweging van het publiek. Ander hoogtepunt is de projectie op het historisch schip De Gentse Barge, aangemeerd aan de Predikherenlei. Inne Eysermans, zangeres van het wondermooie groepje Amatorski, begeleidt een en ander.

Via het Gravensteen, alwaar door gewone Gentenaren ontworpen 3D-toekomstbeelden worden getoond, gaat het richting de Post Plaza op de Korenmarkt. De kleuter die er vorig jaar werd geprojecteerd is intussen kind geworden, maar blijft zijn droomwereld kenbaar maken. Auteur van het schouwspel: de Franse groep Spectaculaires. Terminus van het parcours is de Sint-Baafskathedraal, omringd door lichtbomen en door duizend toeschouwers met een handspiegel belicht. Toegang tot Het Lichtfestival is gratis. Er zijn ook extra boottochten en rondleidingen.

Het Lichtfestival loopt nog tot zondagavond, elke dag van 18 uur tot middernacht. www.lichtfestival.be