Even fijolieteren met je okkozjeprot?

© lds

Voor ‘de liefde bedrijven’ bestaan oneindig veel uitdrukkingen, maar wat dacht u van deze Aalsterse fijolieteren? Het is een van de quasi vierhonderd nieuwe woorden in de inmiddels derde Oilsjtersen Diksjoneir, die onder grote belangstelling werd voorgesteld.

Leen De Smedt

Na exemplaren in 1988 en 2005 heeft Jan Louies zijn derde Oilsjtersen Diksjoneir uit. De luxe-editie staat ‘boezjevol’ Aalsterse citaten, quotes en foto’s en is meer dan dubbel zo dik als de tweede woordenbijbel.

Een sjokkememme is een fopspeen, een saroepslek een naaktslak, een troeten een onnozelaar en een okkozjeprot een gelegenheidsliefje. Al een halve eeuw noteert Jan Louies woorden en uitdrukkingen op kladpapiertjes, krantenranden en bierviltjes.

In de derde versie wordt het vrolijke karakter van de taal nu ook geïllustreerd met citaten van al dan niet bekende Aalstenaars en met het fotoarchief van Jans vader Herman, waardoor het boek een nieuwe dimensie krijgt.

“De citaten worden gekaderd in de geschiedschrijving van Aalst en daarbuiten”, zegt Louies, die krantenarchieven uitpluisde die teruggaan tot 1848.

De Oilsjtersen Diksjoneir zal nooit volledig af zijn.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen