Direct naar artikelinhoud

Grieken smeken om 32 miljard euro extra

Griekenland heeft minimaal 32 miljard euro extra nodig van de eurolanden en het IMF om een faillissement te voorkomen. De eurolanden en het IMF zijn verdeeld over de vraag wie de benodigde miljarden voor Athene moet betalen.

Maandagavond spraken de ministers van de financiën van de eurolanden over de situatie in Griekenland. IMF-baas Lagarde en voorzitter Draghi van de Europese Centrale Bank (ECB) waren daarbij aanwezig. De Franse minister Moscovici drong aan op een politiek akkoord "om het probleem-Griekenland definitief achter ons te laten." Lagarde daarentegen zei te streven "naar een echte oplossing, geen snelle oplossing".

Ook de Duitse minister Schäuble temperde de al te hoge verwachtingen. Overeenstemming over een nieuwe (derde) noodlening voor Griekenland leek maandagnacht dan ook niet waarschijnlijk. Evenmin was een besluit nabij over de uitbetaling van de volgende tranche (31,5 miljard euro) van de eerder toezegde noodhulp. Vermoedelijk komen de ministers later deze week of begin volgende week opnieuw bijeen.

Uit een vertrouwelijk rapport dat de trojka - ECB, IMF, Europese Commissie - over Griekenland heeft opgesteld, blijkt dat het land de voorwaarden verbonden aan de eerste twee noodleningen (240 miljard euro) geenszins heeft vervuld. De beloofde bezuinigingen, hervormingen en privatiseringen zijn maar zeer ten dele nagekomen.

Het pakket maatregelen waar het Griekse parlement afgelopen zondag mee instemde, maakt een deel van de achterstand weer goed. De risico's blijven echter groot, concludeert de trojka. De Griekse regering is fragiel, de economie krimpt door de bezuinigingen en het protest ertegen is ongekend hevig. Wil Griekenland het vertrouwen terugwinnen van de investeerders dan moet het de gevestigde belangengroepen 'afbreken', aldus het rapport.

De trojka gaat er van uit dat Athene twee jaar extra krijgt (tot 2016) om orde op zaken te stellen. De kosten van dat uitstel -Griekenland is langer afhankelijk is van zijn geldschieters - bedragen 32,6 miljard euro. Betrokkenen noemen het een illusie dat Athene na 2016 wel in staat zal zijn zelf geld te lenen.

Voor Nederland en Duitsland is een nieuwe noodlening onbespreekbaar. Daarom worden andere mogelijkheden onderzocht als een lagere rente op de Griekse leningen, een langere looptijd en de uitgifte van kortlopend schatkistpapier door Athene. Kwijtschelding van de bestaande leningen ligt ook op tafel maar stuit vooralsnog op een veto van Berlijn.