Direct naar artikelinhoud

Trixie Whitley zingt met Marianne Faithfull ode aan Fleetwood Mac

Op 14 september verschijnt Just Tell Me That You Want Me: een eerbetoon aan Fleetwood Mac, de Britse band die in de jaren zeventig hits scoorde met 'Go Your Own Way', 'Little Lies' en 'Dreams'. Tussen de internationale sterrenparade trekt één Belgische artieste de aandacht: de Gents-New Yorkse Trixie Whitley.

Het lijstje artiesten dat hulde betuigt op de plaat oogt behoorlijk indrukwekkend. Zo tref je onder meer Marianne Faithfull, Lykke Li, The Kills, Will Oldham alias Bonnie 'Prince' Billy, MGMT en Antony Hegarty van Antony & The Johnsons aan op eenzelfde gastenlijst. En ook Lee Ranaldo van Sonic Youth brengt een duet met J Mascis van Dinosaur Jr.

Trixie Whitley zingt mee met Marianne Faithfull op 'Angel' en maakt verder haar opwachting als zangeres in 'Before the Beginning'. Die laatste song werd opgenomen onder leiding van Joe Henry, bekend van Madonna, Solomon Burke en Elvis Costello, en werd ingespeeld door Tom Waits-gitarist Marc Ribot. Naar verluidt smeekte Henry ook om Whitleys langverwachte solodebuut te mogen inblikken. Maar de dochter van de betreurde cultheld Chris Whitley weigerde. "We leerden elkaar kennen toen Marianne Faithful vroeg of ik iets met haar wilde zingen", bevestigt de zangeres in haar kenschetsende nuchterheid. "Daarna ging de bal aan het rollen. Alleen zag ik een samenwerking met Joe niet zitten: ik had eerder al toegezegd aan mijn goede vriend, producer Thomas Bartlett. Die werkte in het verleden met Antony & The Johnsons, Grizzly Bear en The National. En hij heeft telkens mooie resultaten afgeleverd. Met hem wilde ik eerder in zee gaan."

De Belgische zangeres lijkt het momenteel toch voor de wind te gaan. Dat dankt ze onder meer aan de sterproducer Daniel Lanois en drummer Brian Blade. Met hen vormde ze lange tijd Black Dub, een rootsgroep die de voorbije twee jaar grote sier maakte aan beide kanten van de oceaan.

Vanaf september verschijnen alleszins nieuwe songs uit haar langverwachte solodebuut. "De plaat is af", klonk het gistermiddag al euforisch en in primeur aan de andere kant van de lijn. "En ze zal Fourth Corner heten. Twee weken geleden hebben we alle songs gemastered. Alleen het artwork moeten we nog in orde krijgen. Heel wat nieuwe nummers vonden hun weg naar deze plaat. Ik breng een mix van R&B en soul, maar tegelijk blijf ik halsstarrig weg van alle platgetreden paden. Ik wilde in geen enkel hoekje gedrumd worden." Wie een sneak-peek van nieuw werk wil, kan de zangeres deze zomer ook aan het werk zien op het Cactusfestival, in het Rivierenhof, en op Feest in het Park.