Direct naar artikelinhoud

Obama's nieuwe record: bijna 2.000 drone-doden

Met de uitschakeling van Al Qaida's tweede man nadert president Obama snel het recordaantal van tweeduizend Al Qaida- en talibanmilitanten dat onder zijn presidentschap is gedood in Pakistan.

De dood van Abu Yahya al-Libi maandag bracht het aantal gedode strijders en commandanten door Amerika's onbemande drones op 1.819.

Dat blijkt uit cijfers van The Long War Journal, een Amerikaans onderzoeksproject dat al jarenlang nauwgezet de oorlog van de VS tegen het terrorisme volgt. Het grote aantal doden geeft aan hoe sterk Obama de geheime acties van de Predator- en Reapertoestellen heeft opgevoerd. Het wachten lijkt nu op het moment, mogelijk nog voor de verkiezingsdag van 4 november, dat de CIA-vliegers Al Qaidaleider Ayman al-Zawahiri in het vizier krijgen.

Sinds Obama in 2009 het Witte Huis betrok, zijn in Pakistan 255 bombardementen uitgevoerd met de onbemande toestellen die vanuit bases in de VS worden bestuurd. In de laatste drie jaar van de regering-Bush werden in het Pakistaanse grensgebied met Afghanistan 481 vermoedelijke commandanten en strijders gedood bij 43 aanvallen vanuit de lucht door de CIA en de luchtmacht.

De Libiër Al-Libi was de grootste Al Qaidavis die Washington uitschakelde sinds Operatie Geronimo tegen Osama bin Laden een jaar geleden. Omdat Obama persoonlijk zijn fiat geeft welke hoge Al Qaidaleider op de 'dodenlijst' komt, moet hij maandag vrijwel zeker zijn ingelicht toen de dronepiloten in Nevada op het punt stonden hun Hellfireraketten af te vuren.

De naar verluidt 48-jarige Al Qaida-voorman was maandag het belangrijkste doelwit van het bombardement in het Pakistaanse Noord-Waziristan. Bij de aanval op een huis in het dorp Hesokhel vielen zestien doden. Net als in 2009, toen Al-Libi ook werd beschoten door een drone, waren er meteen tegenstrijdige berichten of hij werkelijk was gedood. Maar na twee dagen maakte het Witte Huis een einde aan speculaties dat de Libiër de VS weer te slim af was geweest.

Obama's woordvoerder bevestigde dinsdag dat de operationele man van het terreurnetwerk was omgekomen. Mogelijk kregen de VS de bevestiging na het afluisteren van de communicatie tussen Al Qaidacommandanten. Het Witte Huis noemde Al-Libi's eliminatie 'een flinke klap' voor Al Qaida en een 'onderdeel van de teruggang in de harde kern van Al Qaida in de afgelopen jaren'. Dit was een duidelijke verwijzing naar de sterk opgevoerde droneoorlog onder president Obama.

Ontsnapt uit Bagram

Al-Libi, die in 2005 uit de Amerikaanse gevangenis op Bagram bij Kaboel wist te ontsnappen, is de zevende hoge commandant van Al Qaida die is gedood sinds de liquidatie van Bin Laden in Abbottabad. Onder hen was ook zijn voorganger als tweede man, Atiyah Abd al-Rahman, die in augustus om het leven werd gebracht. Al-Rahman, ook een Libiër en voormalig chef-staf van Bin Laden, stond op een top 5-lijst van Al Qaidaleiders die de VS zo snel mogelijk wilden uitschakelen.

Sinds president Bush in 2004 de gerichte dronecampagne begon om Bin Laden en de Al Qaidatop te doden, zijn er volgens The Long War Journal zeker 300 aanvallen uitgevoerd in Pakistan. Vanaf 2006 zouden bij de bombardementen minstens 2.300 leden van Al Qaida, de taliban en andere extremisten zijn omgekomen. Het totale aantal is echter veel hoger, omdat er geen cijfers zijn over het aantal slachtoffers voor 2006. Ook zijn de burgerdoden niet verwerkt in dit aantal.

De hoop die Obama heeft gevestigd op de droneoorlog om af te rekenen met Al Qaida, blijkt ook uit de escalerende campagne in Jemen. In Jemen voerden de VS na de aanslagen van 11 september 2001 de eerste professionele aanval uit met een bewapend Predatorvliegtuigje. Alleen al dit jaar werden tot nu toe 22 bombardementen uitgevoerd. Vorig jaar waren er in Jemen, waar de gevaarlijkste tak van Al Qaida zetelt, 'slechts' tien aanvallen.