Zelfs parlementaire vraag krijgt het leidingwater niet minder troebel

© pvw

© pvw

1 / 2
thumbnail: null
thumbnail: null

Er stroomt al ruim een half jaar troebel water door de leidingen van de woningen aan de Bremstraat en Zavellaan in Hofstade. De Watergroep liet onlangs alle grote en kleine leidingen spoelen. Maar ook dat leverde niet het gewenste resultaat op.

Dieter De Beus

Begin april stroomde het troebel water voor het eerst door de kraan bij 25 gezinnen langs de Bremstraat en de Zavellaan in Hofstade. De Watergroep werd op de hoogte gebracht en voerde de nodige tests uit.

Daaruit bleek dat er een grote luchtbel was vrijgekomen bij de installatie van een nieuwe toevoerleiding. Die luchtbel zorgde ervoor dat het leidingwater een melkachtige kleur kreeg, maar dat zou niet schadelijk zijn. De Watergroep maakte zich bovendien sterk dat het probleem na enkele dagen zou zijn verholpen. Maar zes maanden later durven de bewoners het water nog altijd niet te drinken.

Niet verontreinigd

Schepen Veerle Geerinckx en Vlaams parlementslid Marc Hendrickx (beide N-VA) voerden onlangs de druk op om het probleem uit de wereld te helpen. “Het kan niet dat men anno 2016 een half jaar zonder zuiver drinkwater valt”, vindt Hendrickx. “Het water doorstond alle testen op verontreiniging, maar dat is onvoldoende.” Hendrickx interpelleerde Vlaams minister van Omgeving, Natuur en Landbouw Joke Schauvliege (CD&V) over de zaak.

“Sindsdien werden opnieuw enkele spoelingen uitgevoerd en zou de situatie enigszins verbeterd zijn. Dat is al positief, maar dat betekent niet dat we het hierbij laten. Het probleem moet in zijn totaliteit worden opgelost. Zolang dat niet gebeurd is, zullen wij druk blijven zetten.”

Vlaams minister Schauvliege liet in haar antwoord weten dat het water troebel is door de speling van het licht op de luchtbelletjes die in het water aanwezig zijn. “In minder dan een minuut verdwijnen de luchtbelletjes spontaan uit het water. Wanneer dit fenomeen zich voordoet, is spoeling en ontluchting van de leidingen de enig mogelijke actie.”

Dat gebeurde onlangs nog. Zo werd op 10 en 11 oktober een spoeling gedaan op grote leidingen. “Maar zonder resultaat”, weet bewoner Edwin Comyn. “Kort na de spoeling was er beterschap. Maar na 24 uur was het water opnieuw helemaal vertroebeld. Vorige week werden de kleine leidingen nog eens gespoeld. Ook toen was er korte tijd beterschap. Maar vandaag stroomt er weer troebel water uit de leidingen. Uit testen mag dan wel blijken dat het water drinkbaar is, maar wie waagt zich in hemelsnaam aan een glas water dat met een troebele kleur en belletjes uit de kraan komt?”

“Neen, wij hebben een waterfilter gekocht en drinken sinds april enkel nog flessenwater. We hopen dat er snel een oplossing komt, want dit probleem sleept al te lang aan.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen