Direct naar artikelinhoud

CD&V-top ontstemd over uithaal Rik Torfs

De vlijmscherpe uithaal van CD&V-senator Rik Torfs naar het te slappe ideologische profiel van zijn partij, is niet in goede aarde gevallen. Voorzitter Wouter Beke is het volkomen oneens met de analyse en vicepremier Vanackere vindt dat zijn partij geen gebrek aan lef heeft.

Torfs heeft een probleem met zijn partij. De hoogleraar kerkelijk recht kan naar eigen zeggen het gebrek aan zelfvertrouwen en ideologisch profiel niet langer aanzien. De standen hebben volgens hem intern nog altijd te veel te zeggen en de C in CD&V zou uitgesprokener moeten zijn. De aanpak door Vlaams minister-president Kris Peeters omschrijft hij als te pragmatisch. "Niets verhindert een partij om tegelijk mee te besturen en toch na te denken", klinkt het in De Standaard.

Voorzitter Wouter Beke betreurt de uithaal en is het volgens zijn woordvoerder "volkomen oneens met de analyse van Torfs". Die analyse wordt volgens Beke niet gedragen binnen de partij. De CD&V-voorzitter was enkele dagen op vakantie in Nederland met zijn gezin, maar legde ondertussen een afspraak vast voor een gesprek met zijn dissidente senator.

Volgens CD&V-vicepremier Steven Vanackere is de ideeënarmoede in de politiek een reëel probleem. "Ik ga ook akkoord met de oproep om wat ongecomplexeerder naar onze christelijke wortels te verwijzen. Het evangelie is inderdaad een sterke aansporing voor politiek die gebaseerd is op verbondenheid en solidariteit. Het kan geen kwaad om dat wat meer in de verf te zetten." Vanackere merkt echter op dat in zijn partij niemand stokken in de wielen steekt om dat ook te doen.

De Vlaamse christendemocraten een gebrek aan lef verwijten, is voor de vicepremier een brug te ver. Zeker op een ogenblik "dat we de lastigste federale regering in jaren richting proberen te geven, in plaats van aan de kant te gaan staan". Vanackere heeft nog meer vragen bij de demarche. "Zelf het volstrekt verschaalde beeld van een standenpartij oproepen, op een ogenblik dat dit al even achterhaald is als de ouderwetse beelden van de kerk, waar Rik zelf zo consequent tegen ageert? De terechte bevraging over politieke lankmoedigheid toespitsen op de eigen partij, terwijl de illustraties van de stuurloosheid en het opportunisme bij onze tegenstrevers nog meer voor het grijpen liggen?"

Kris Peeters wil enkel kwijt dat het pas problematisch zou zijn als een minister-president niet pragmatisch bezig is. Vlaams parlementslid Eric Van Rompuy benadrukt dan weer dat pragmatisme in crisistijden vaak de enige remedie is om tot oplossingen te komen. "Met ideologie schrijft men vrije tribunes, maar boekt men geen resultaten."

Kritiek op de top van de partij en CD&V-kopstukken in de regering moet volgens Van Rompuy kunnen. "Maar men moet respect hebben voor de moeilijke taak waar zij voorstaan en hen niet pogen af te maken met oneliners zoals Torfs ze dit weekend lustig rondstrooide, als de slimme en belerende professor die het niet langer kan aanzien." De herkenbaarheid blijft ook voor hem een probleem, maar dat geldt ook voor de liberalen en socialisten. "Alleen in de oppositie kan men zich zonder remmen profileren omdat men daar met niemand rekening hoeft te houden."

Jongerenvoorzitter Pieter Marechal, die samen met Torfs onlangs een boek schreef, vindt de vraag of de uithaal al dan niet gepast of goed getimed was niet relevant. "Veel van de dingen die hij zegt, zijn juist. We hebben nood aan een krachtiger profiel. Nu de regeringsonderhandelingen achter de rug zijn, moet onze inhoudelijke basis verstevigd worden. Sinds 2002 hebben we immers geen inhoudelijk congres meer gehad."

De uitspraak van Torfs "als CD&V verdwijnt, dan is dat maar zo", deelt Marechal echter niet.