Direct naar artikelinhoud

Vergeet thuiswerken, coworking is de toekomst

Steeds meer bedrijven zoeken naar alternatieven om hun werknemers de files van en naar het werk te besparen. Nog meer dan thuiswerk, lijkt een coworkingplek in de buurt een win-winsituatie voor werknemer en werkgever.

We lezen al enkele jaren hoe coworkingplekken als paddenstoelen uit de grond schieten. Vooral hippe kippen en mannen met te lange baarden die als jonge ondernemer, als freelancer of voor een start-up werken, hebben de weg naar gezamenlijke werkruimtes gevonden. Zij vormen doelpubliek nummer één voor de strakke werkplekken waar koffie, pingpongtafels, designzetels, veel groen en evenveel licht een must zijn. Stilaan begint het besef te groeien bij kmo's en grote bedrijven dat zulke plekken een interessante uitvalsbasis kunnen vormen voor hun werknemers, ook al lusten ze misschien geen sojamelk.

Cijfers zijn er niet, de beweging is nog pril. "Maar je voelt dat ondernemers oplossingen zoeken om de werkervaring zo aangenaam mogelijk te maken", weet Bart Scheenaerts, die mee aan de wieg staat van de jaarlijkse coworkingweek. Dan kun je een week lang gratis proeven van de sfeer op zulke werkplekken.

Het mobiliteitsprobleem is een belangrijke factor in de overweging van bedrijven om mensen dichter bij huis te laten werken. "Maar het past ook perfect in de evolutie bij human resources-afdelingen waarbij meer wordt uitgegaan van activity based working." Dat komt erop neer dat je afhankelijk van een specifieke taak een werkplek zoekt. "Soms wil je met collega's in een meer informele context kunnen overleggen; daar zijn open ruimtes perfect voor. Voor taken waar je je moet concentreren, wil je je kunnen afsluiten."

Empowerment

Heel wat coworkingplekken bieden die verschillende soorten ruimtes vandaag aan, terwijl bedrijven over een eerder klassieke werkvloer beschikken. Bij Aurelium, een IT-bedrijf uit Kontich, besloten ze dan maar een gebouw neer te poten op maat van die nieuwe manier van werken. Meer zelfs, ze stellen de verschillende soorten ruimtes open voor derden. "Vroeger was de IT-afdeling een eiland in elk bedrijf, vandaag speelt die een sleutelrol in bijvoorbeeld HR en marketing. Door mensen uit te nodigen, is het gemakkelijker om samen te werken. Bovendien is er meer kans op kruisbestuiving", legt Koen Slootmaeckers, directeur van Aurelium, uit.

Stijn Geeraerts, die samen met twee vennoten de coworkingspot Fosbury & Sons in Antwerpen uitbaat, ziet ook andere voordelen. "Op plekken als dit worden muren neergehaald. Klanten, leveranciers, marketeers en ontwikkelaars ontmoeten elkaar, waardoor bedrijven samenwerkingen aangaan die op het eerste gezicht onmogelijk leken." Bovendien kunnen grotere bedrijven leren van de starters en freelancers - en omgekeerd. Ondernemingszin is besmettelijk.

"We spreken al twintig jaar over empowerment van werknemers op de vloer", weet professor Herman Van den Broeck, professor Economie en Bedrijfskunde (UGent). "Stilaan beginnen we erop te vertrouwen dat onze werknemers ook zonder controle het beste van zichzelf geven." Van den Broeck schetst bovendien een groter kader. "Veel jongeren vinden kortstondige jobs een stuk interessanter. Ze willen een project doen voor Vlerick, nadien aan de slag bij Microsoft en daarna misschien hun talenten inzetten voor een mediabedrijf." Dat staat haaks op het huidige HR-beleid dat nog in vele bedrijven heerst, waar men een levenslang carrièrepad probeert uit te stippelen voor zijn werknemers.

Wie op projectbasis werkt, heeft minder kans om in een cocon vast te geraken. Je gaat constant op zoek naar extra input. "Die strategie kan voor bedrijven heel verfrissend werken. Wanneer je vijf jaar met dezelfde collega's op hetzelfde departement werkt, ken je elkaars gedachten." Werknemers geregeld naar een coworkingplek sturen, kan voor nieuwe uitdagingen en ideeën zorgen. Een effect dat je bij thuiswerken dan weer niet hebt.

Scheenaerts zou gemeenten, steden en bedrijven zelfs willen oproepen om samen meer te investeren in coworkingplekken. Hij ziet er een manier in om de lokale economie in gemeentes te ondersteunen. "Mensen die dichter bij huis wonen, doen er ook inkopen, waardoor leegstaande winkelkernen opnieuw een toekomst hebben." In Scheenaerts' ideale wereld vind je in elke gemeente een aantal coworkingplekken die aan ieders werkwens voldoen.