Ook een zelfgeplaatst alcoholslot kan rechter niet milder stemmen

© ss

Enkele chauffeurs die het niet kunnen laten om onder invloed toch nog achter het stuur te kruipen, hebben de gevolgen ondervonden in de politierechtbank. Dat een van hen zelf een alcoholslot liet plaatsen, kon de rechter niet milder stemmen.

ssj

Een van de beklaagden moest al voor de vijfde keer verschijnen voor een politierechtbank omwille van een alcoholgerelateerde inbreuk. Op zijn strafblad stonden al drie veroordelingen voor een ongeval onder invloed, en daar is maandag een vierde bijgekomen. Op 23 januari van dit jaar verloor de man de controle over het stuur op de Brusselse Ring in Sint-Pieters-Leeuw, dit na een aanrijding met een andere wagen. Achteraf bleek dat de man 1,69 promille alcohol in het bloed had, al leek zijn advocate te suggereren dat het ongeval niet werd veroorzaakt door de alcoholintoxicatie. “Mijn cliënt reed op de derde rijstrook en begaf zich naar de middelste rijstrook. Een andere chauffeur die zich op de eerste rijstrook bevond, maakte dezelfde beweging. De wagen van mijn cliënt is hierdoor tegen de vangrail gebotst.”

Omwille van het strafrechtelijk verleden vroeg de procureur zich af of de beklaagde nog wel geschikt is om te rijden. Rechter Johan Van Laethem stipte aan dat de man een manifest alcoholprobleem heeft. De advocate van de man leverde het bewijs dat de man zelf beseft dat hij een probleem heeft, aangezien hij op eigen initiatief een alcoholslot heeft laten plaatsen. Dat stemde de rechter niet echt milder, aangezien hij een rijverbod van negen maanden zonder uitstel uitsprak. De minimumboete van 2.400 euro werd wel voor de helft met uitstel uitgesproken. Daarnaast moet de man nog slagen in de vier verplichte herstelexamens.

Voor een andere beklaagde was er eenzelfde straf, op het rijverbod na dat vier maanden bedroeg. Op 12 februari van dit jaar werd de man in Dilbeek betrapt met 1,37 promille alcohol in het bloed. De man, die er net een cafébezoek met vrienden had opzitten, probeerde nog tevergeefs de politie te slim af te zijn door zijn lichten te doven. De rechter stoorde zich vooral aan het feit dat de man niet had geleerd uit zijn twee eerdere veroordelingen voor rijden onder invloed. “Hij was nog geen twee maanden voordien geslaagd in de medische en psychologische testen die werden opgelegd in het kader van een eerdere veroordeling.”

De man moet beide testen opnieuw afleggen en moet daarnaast ook slagen in een theoretisch en praktisch rijexamen.

Het langste rijverbod was er voor een beklaagde van wie de rechter alleen kon vermoeden dat hij onder invloed was toen hij op 21 november van vorig jaar in Roosdaal tegen een geparkeerde auto reed en vluchtmisdrijf pleegde. Zijn zeven eerdere veroordelingen, waarvan vier voor rijden onder invloed en twee voor vluchtmisdrijf, hielpen zijn zaak niet vooruit. “In 2013, 2014 en 2015 is hij veroordeeld voor rijden onder invloed. Nu denkt hij dat hij de manier gevonden heeft om aan een straf te ontsnappen. Gelukkig was er een onafhankelijke getuige.”

De man is zijn rijbewijs één jaar kwijt en krijg daarbovenop nog een boete van 720 euro en de verplichting om te slagen in de vier herstelexamens.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen