Direct naar artikelinhoud

'Jaloers op de kat'

Cult. vraagt iemand een hele week lang naar zijn of haar voorkeuren, gewoontes en bizarre trekjes. Deze week: Roos Van Acker, die op de laatste dag van het jaar samen met Steven Lemmens De tijdloze op Studio Brussel aan elkaar praat. Vandaag: lees- en andere geheimen.

Welk boek ligt er nu op uw nachtkastje?

"De wereld van De Wachter, van Dirk De Wachter. Het smelt van Lize Spit ligt op het toilet, maar die is net uit, en de laatste van Alain de Botton slingert ook nog ergens rond. Ik heb het wel voor boeken van filosofen en psychiaters, vind het leuk als iemand mij doet nadenken. Dan hoef ik er nog niet altijd mee akkoord te gaan."

Wat is de mooiste zin die u onlangs heeft gehoord, gelezen, geschreven?

"De titel van de dichtbundel van Roos Rebergen: 'Ik ben al elf jaar geen zestien meer.' Of een zin in diezelfde bundel: 'Je hart klopt als een zwaar technofeest.' Zo simpel, maar zo schoon."

Met welk strip- of romanpersonage identificeert u zich?

"Doe maar Marvel-personage Pepper Potts, de assistente van Iron Man. Iron Man zelf heeft natuurlijk een cool pak, maar is me iets te dikkenekkerig. Pepper is bescheidener, slimmer ook. Dan leen ik dat pak wel eens."

Met welk strip- of romanpersonage zou wel eens een terrasje willen doen?

"Iron Man, in de gedaante van acteur Robert Downey jr. die hem speelt in de film. Hij moet wel zijn pak meebrengen."

Als geld geen bezwaar was: welk kunstwerk zou u dan in uw woonkamer willen zien?

"Alles van Kandinsky is goed. Ik hou van de kleuren, en de chaos die eigenlijk geen chaos is. Als ik dan echt één werk moet kiezen, ga ik voor Dansen dansen. Gewoon omwille van de titel."

In welke cultuurstad dwaalt u het liefste rond? En wat bezoekt u daar altijd?

"Rome: zo veel geschiedenis op één plek, alsof je door een sprookje wandelt. Ik heb er alles al honderd keer gezien, maar toch ga ik altijd terug naar de Trevi-fontein, de Sixtijnse kapel, het Forum Romanum. Totaal niet mijn stijl, maar daar maakt me dat niet uit."

Met welk culturele verschijning zou u wel eens de nacht willen doorbrengen?

"De vrouw uit het schilderij van Picasso, Vrouw met boek. Op zich al heel mooi en intrigerend om een nacht naar te staren. Maar ze mag van mij ook tot leven komen voor een goede babbel."

Wie of wat doet u groen uitslaan van jaloezie?

"De sierlijkheid waarmee mijn kat door het huis trippelt. En de zinnen van Roos Rebergen. Die had ik ook wel willen verzinnen, denk ik dan."