Direct naar artikelinhoud

Volgens Francken zijn Tunesië, Algerije en Marokko veilig

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) wil Tunesië, Algerije en Marokko het statuut van veilige landen geven. 'In Nederland en Duitsland hebben ze ook al dat statuut.'

Landen krijgen het stempel 'veilig' als er geen sprake is van vervolging wegens ras, geloof of seksualiteit, martelingen of andere vormen van onmenselijke behandelingen. De inwoners uit die landen hebben nog maar weinig kans op asiel en ze worden makkelijker en sneller teruggestuurd.

Op die lijst staan momenteel: Albanië, Bosnië-Herzegovina, Macedonië, Georgië, India, Kosovo, Montenegro en Servië. Maar Francken wil er volgend jaar de Maghreb-landen, Moldavië, Senegal en Benin aan toevoegen. Voor die maatregel heeft hij nu advies gevraagd aan het Commissariaat-Generaal voor de Vluchtelingen en Staatslozen (CGVS). Het advies is niet-bindend, maar de regering volgt het meestal wel.

Het is niet de eerste keer dat de N-VA'er Algerije, Tunesië en Marokko 'veilig' wil verklaren. Het CGVS gaf in het verleden een negatief advies, dat Francken volgde.

Of het CGVS deze keer wil meegaan in zijn voorstel, is afwachten. Zo wordt gezegd dat het in Marokko en Senegal niet veilig is voor holebi's en transgenders. Maar Francken wil laten onderzoeken of er voor die categorie een uitzondering kan worden voorzien. Uit elk van de drie Maghreb-landen komen elk jaar een honderdtal asielaanvragen.