Direct naar artikelinhoud

In Barcelona zijn ze losbandige toeristen beu

Het rommelt in Barcelona. Bewoners pikken het niet langer dat dronken, naakte en luidruchtige toeristen hun stad de klok rond teisteren. 'We zijn hen liever kwijt dan rijk.'

"Weg, weg, weg, dronken toeristen!" Met spandoeken en megafoons protesteren 300 kwade Barcelonezen sinds dinsdag in de hoofdstad van Catalonië. Ze zijn het beu dat ongemanierde toeristen hun stad het hele jaar door terroriseren.

Vooral Barceloneta, een buurt bekend vanwege zijn zandstrand en nachtclubs, is een probleemwijk geworden. Sinds de Olympische Spelen van 1992 is de plek van een vissersbuurt uitgegroeid tot een toeristische hotspot. "Toeristen doen hier wat ze willen", zegt buurtbewoner Vincenç Forner in de Spaanse krant El País. "Zelfs de politie weet niet meer wat ze ertegen kunnen doen."

Het buurtprotest brak uit nadat enkele veelzeggende foto's, genomen door diezelfde Forner, in de lokale krant La Vanguardia verschenen waren. Op de beelden is te zien hoe een groep mannelijke toeristen naakt door een plaatselijke supermarkt rent. Het zijn dat soort taferelen die de laatste jaren schering en inslag geworden zijn.

Nieuwe Magaluf

Gevreesd wordt dat Barceloneta stilaan dezelfde reputatie als Magaluf op het eiland Mallorca of Lloret de Mar aan de Costa Brava krijgt. Beide plekken zijn geliefde vakantieadresjes van losbandige Britten en Russen. Reden: alles kan en alles mag. Vorige maand nog brak een schandaal uit nadat een video uit een discotheek in Magaluf viraal ging. Op het filmpje is te zien hoe een 18-jarige Britse 24 mannen oraal bevredigt in ruil voor vakantie lang gratis drank. Het fenomeen - mamading genaamd - zou op Mallorca uitgegroeid zijn tot soort toeristensport. Het is dan ook Barcelona's grootste vrees dat zulke 'sporten' binnenkort naar het noordoosten zullen overwaaien.

In een poging de overlast te beperken, beboet het Barcelonese stadsbestuur al een tijdje toeristen die buiten het strand in bikini of zwembroek rondlopen. Ook alcohol drinken op straat is strafbaar. Veel effect hebben de maatregelen voorlopig nog niet. Hoewel een overtreding tot 300 euro kan kosten, lappen de meeste toeristen de regels gewoon aan hun laars.

Oorzaak van alle miserie, zo zeggen de kwade buurtbewoners, is de wildgroei aan illegale vakantieverblijven in de stad. Initiatieven zoals Airbnb - een website waarop eigenaars (een deel van) hun huis kunnen verhuren - worden steeds populairder. Via de site staan 477 kamers in Barceloneta te huur. Dat is zeven keer meer dan het aantal officieel geregistreerde accommodaties. Voor 25 euro per nacht kan op die manier goedkoop een kamer geboekt worden. Ideaal voor toeristen die hun geld liever aan spijs en drank besteden. "We zijn lange tijd erg tolerant geweest", zegt buurtbewoner Sergio Arnas in El País. "Maar deze mix is onaanvaardbaar. Toeristen horen thuis in hotels, de buurtbewoners in hun huis."

Het Barcelonese stadsbestuur heeft laten weten het registratieproces voor vakantieverblijven te zullen versnellen. Dat zou tegen het einde van het jaar afgerond moeten zijn. Een inspanning die de buurtbewoners voorlopig nog niet heeft kunnen overtuigen.