Direct naar artikelinhoud

Icoon van meer dan skinny broeken

Raf Simons is in de categorie 'iconen' opgenomen in de prestigieuze Time 100, de lijst waarin het Amerikaanse blad Time de meest invloedrijke mensen van het moment verzamelt. Ook de Belgische wetenschapper Michaël Gillon staat op de lijst.

De Time 100 is geen typische rangschikking, eerder een verzameling van belangrijke namen, gegroepeerd per categorie: pioniers, artiesten, titanen en iconen. De lijst wordt samengesteld door de redacteurs van het magazine.

Elke laureaat krijgt een kleine introductie door een andere celebrity. Zo is op de website van Time een kleine lofrede over Simons te lezen door de Amerikaanse rapper A$AP Rocky. "Volgens mij is Raf Simons belangrijk voor onze cultuur, omdat hij een geheel nieuwe religie heeft opgebouwd rond mode", schrijft de muzikant. "Het gaat zelfs zover dat kinderen, zowel jongens als meisjes, discussiëren over waarom hij precies de grootste is." Als eerbetoon aan Simons heeft de rapper eerder al het nummer 'Please Don't Touch My Raf' neergepend.

Simons, die afkomstig is uit Neerpelt, heeft zijn eigen mannenmodemerk. Nadat hij eerder creatief directeur was van Christian Dior, werd hij vorig jaar aangesteld als creative officer van Calvin Klein. Die overstap naar een Amerikaans merk was bijzonder veelbesproken.

"Het feit dat Simons in de Time 100 is opgenomen is een belangrijke erkenning van zijn werk", zegt auteur en lifestylejournaliste Agnes Goyvaerts. "Wat hem zo interessant maakt, is niet enkel dat hij een groot modeontwerper is - hij vernieuwde het vrij conservatieve modemerk Dior en introduceerde wereldwijd de look van de skinny broeken - maar vooral de manier waarop hij met kunst bezig is. Hij is een grote verzamelaar en verwerkt steeds kunstwerken in zijn shows. Het is die verwevenheid van verschillende invloeden die hem tot een erg atypische modeontwerper maakt."

Niet alleen in het universum

De andere Belg in de lijst is de astronoom Michaël Gillon, die verbonden is aan de universiteit van Luik. Hij prijkt in de categorie 'pioniers' samen met zijn collega's Natalie Batalha en Guillem Anglada-Escudé, met wie hij begin dit jaar het nieuws haalde. Het team ontdekte een nieuw zonnestelsel met een ster en zeven exoplaneten op veertig lichtjaren van de aarde. Op drie van die planeten zou er leven kunnen bestaan.

Gillon kreeg een lofrede van de beroemde Amerikaanse wetenschapper Alan Stern. "Mensen hebben zich altijd afgevraagd of ze alleen zijn in het universum", zegt Stern, die een NASA-missie leidde waarbij een telescoop naar Pluto werd gestuurd. "Nu zijn we dichter dan ooit bij een antwoord."

In de categorie politici zijn de Noord-Koreaanse dictator Kim Jong-Un, Vladimir Poetin, Recep Tayyip Erdogan en uiteraard Donald Trump te vinden. Nog opmerkelijk is dat de Filippijnse president Rodrigo Duterte de lezerspoll heeft gewonnen. Duterte is zeer omstreden door de manier waarop hij zijn 'war on drugs'voert. Volgens het persagentschap Reuters zijn daardoor al meer dan 8.000 mensen om het leven gekomen.