Direct naar artikelinhoud

Maand quarantaine trekt massa kandidaten

Dertig mensen nemen straks hun intrek in het containerdorp van de Universiteit Antwerpen. Bedoeling is om een nieuw poliovaccin op hen te testen. Een kleine maand zullen de proefpersonen er in quarantaine moeten zitten. En toch meldden al 150 kandidaten zich aan.

De opsluiting zal maximum 28 dagen duren. Al zeker 150 mensen lieten de UAntwerpen weten te willen deelnemen aan een van de meest complexe vaccintests ooit. Door de containers waarin het experiment zal doorgaan, doet het quarantaineproject denken aan de tv-reeks Cordon.

Dat moet in complete afzondering gebeuren, zodat er via bijvoorbeeld de stoelgang geen resten van het toegediende poliovaccin in het milieu terechtkomen. "Al die kandidaten zijn nog niet volledig gescreend", zegt Peter De Meyer, woordvoerder van de UAntwerpen. "Er zullen er nog heel wat afvallen. Maar er is inderdaad heel veel interesse om deel te nemen aan dit vaccinatie-experiment."

Dat de deelnemers er een mooi bedrag voor krijgen, speelt uiteraard mee. "Maar tijdens de uitgebreide screeningen kijken we ook naar de motivering. We zoeken mensen met een groot hart voor de wetenschap."

Hoeveel de beloning precies bedraagt, wil de UAntwerpen - en vooral dan de Stichting Bill & Melinda Gates, die mee financiert - niet zeggen. "Het gaat om enkele duizenden euro's", klinkt het.

Dat er financiële beloningen staan tegenover deelname aan een wetenschappelijk onderzoek, is niet nieuw. Iedereen heeft de advertenties al eens gezien: 'Gezocht: gezonde mannelijke en vrouwelijke vrijwilligers voor deelname aan medische onderzoeken.' De zoekertjes zijn afkomstig van universiteiten of klinische onderzoekscentra.

Voor deelname aan een onderzoek naar een geneesmiddel dat wordt ontwikkeld voor de behandeling van acne van 22 dagen via het farmaceutische bedrijf Pfizer, kan iemand bijvoorbeeld iets meer dan 3.000 euro verdienen. Een Nederlands onderzoek naar de behandeling van schimmelinfecties brengt dan weer 'maar' 1.000 euro op. De bedragen zijn afhankelijk van de intensiteit van en het 'engagement' tegenover het onderzoek. Vaak worden ook de reiskosten terugbetaald, maar echte regels over vergoedingen zijn er niet.

In totaal zoekt de UAntwerpen dertig proefpersonen die maximum 28 dagen in de containers zullen leven. Het containerdorp wordt opgebouwd op de parking van het Universitair Ziekenhuis in het Antwerpse Edegem.

Volgende week begint de UAntwerpen ook met interne communicatie naar haar eigen tweeduizend Nederlandse studenten. Belgen komen immers niet in aanmerking om deel te nemen aan het experiment. Deelnemers moeten inwoners zijn van landen waar de kinderen vroeger het geïnactiveerde vaccin kregen, zoals Nederland.

Examenperiode

"Het experiment loopt in de maanden mei en juni. Dat is de blok-en examenperiode. Moesten we onder meer met onze eigen studenten werken in het complex, zullen we ervoor zorgen dat ze er rustig kunnen studeren. Eventueel zullen we ook per student onderzoeken hoe ze vervolgens elk individueel hun examens kunnen afleggen. Dat zou bijvoorbeeld mondeling met de professor in kwestie kunnen, via de onlinetelefoondienst Skype."

Het experiment gebeurt met financiële steun van de Stichting Bill & Melinda Gates. Via die organisatie steunen de oprichter van Microsoft en zijn vrouw al jaren filantropisch werk.