Direct naar artikelinhoud

Woordvoerder Witte Huis 'liet president in de steek'

Sean Spicer, woordvoerder van het Witte Huis, stelt dat hij de Amerikaanse president Donald Trump 'in de steek heeft gelaten'. Hij verklaarde dat Adolf Hitler geen chemische wapens gebruikte, in tegenstelling tot de Syrische president Assad.

"Ik heb de president in de steek gelaten met mijn onvergeeflijke en verwerpelijke opmerkingen." Met die boodschap biedt Spicer nogmaals zijn excuses aan voor de persbriefing van dinsdag. Hij stelde toen, in het licht van een gesprek over de Syrische president Bashar al-Assad, dat "zelfs een verachtelijke figuur als Hitler nooit zo diep gezonken is om chemische wapens in te zetten". Ook verwees hij naar de concentratie- en vernietigingskampen van nazi's als "Holocaust-centra".

Zijn uitspraken kwamen hem op een golf van kritiek te staan. Zowel Amerikaanse als Israëlische politici reageerden ontzet. Het Anne Frank-centrum in New York eiste het ontslag van Spicer, terwijl het American Jewish Committee het voorval "ongehoord" noemde. Spicer probeerde eerder al om de schade te beperken door te zeggen dat hij op geen enkele wijze de gruwel van de Holocaust wilde milderen. "Ik ben in de fout gegaan door een ongepaste en ongevoelige verwijzing te gebruiken naar de Holocaust, die met niets vergeleken kan worden", zo stelde hij in interview op CNN.

Teleurstellend

In een bijkomende boodschap laat Spicer nu verstaan dat hij "een fout heeft gemaakt". "Ik kan er niets anders van maken", klinkt het. "Als woordvoerder is het je taak om de daden en verwezenlijkingen van de president extra in de verf te zetten. Ik heb daar juist de aandacht van afgeleid. Het is teleurstellend. Ik denk dat ik de president in de steek heb gelaten."

De Amerikaanse president Trump heeft voorlopig niet ingegrepen. Hij richtte zich wel tot zijn topstrateeg Steve Bannon, de voormalige voorzitter van de rechtse website Breitbart. Op een vraag van The New York Post of hij nog vertrouwen heeft in Bannon, heeft Trump geen overtuigend antwoord gegeven. Vorige week zette hij de extreemrechtse adviseur uit het topoverleg van de Nationale Veiligheidsraad. "Ik heb Steve graag, maar je moet eraan denken dat hij tot zeer recent niet betrokken was bij mijn campagne", luidde het voorzichtige antwoord. "Ik had alle senatoren en alle gouverneurs al verslagen, en ik kende Steve niet. Ik ben mijn eigen strateeg."