Direct naar artikelinhoud

Studenten geven toe: 'Wij maakten fake news'

De Pano-uitzending over fake news veroorzaakte deining onder journalisten. Hebben andere media zich in de luren laten leggen door de VRT of door de studenten journalistiek?

In december vorig jaar filmen studenten een buggy die van de trappen van de Sint-Michielsbrug in Gent dondert. Een man kan de tweeling die er zogezegd in zit, redden. De studenten sturen de beelden naar nieuwsredacties en op de websites van VTM, Het Nieuwsblad en Het Laatste Nieuws worden ze gretig bekeken.

Maar nu blijkt dat het om fake beelden ging. Meer nog, de studenten maakten het filmpje, dat gisteren uitgezonden werd in Pano, oorspronkelijk voor een opdracht aan de Artevelde Hogeschool.

"We wilden de beelden aanvankelijk tonen voor een live publiek dat dan moest oordelen of ze echt waren of niet", vertelt student Steff Van Boven, die momenteel stage loopt bij Pano. "Toen we het filmpje instuurden, zeiden we zelf dat het echt was, maar dat de redacties altijd konden checken bij de horeca in de buurt. We dachten: we hebben dit in vijftien takes opgenomen, iemand zal wel gezien hebben dat dit niet klopt."

Maar zo ging het dus niet. "Achteraf gezien hadden we wel eerder moeten zeggen dat het fake was", zegt de student. "Maar nadien leek het filmpje alweer vergeten."

Woord-wederwoord?

Tot het Eén-programma Pano ermee aan de slag ging, natuurlijk. Met de uitzending van gisteren voelen bepaalde nieuwsredacties zich danig in hun hemd gezet. Nicholas Lataire, hoofdredacteur van VTM NIEUWS, betreurt dat zijn redactie niet gecontacteerd is voor de uitzending. "Woord-wederwoord is echt basisjournalistiek", zegt hij. "De studenten hebben doelbewust tegen ons gelogen. En zelf hebben we belangrijke kanttekeningen gemaakt bij het onlinestuk. We schreven letterlijk: de horecazaken in de buurt die VTM Nieuws contacteerde hebben het incident niet zien gebeuren."

Verschillende journalisten vroegen zich op Twitter af in hoeverre de VRT toen al op de hoogte was van het project. Maar de openbare omroep had aanvankelijk niets met de beelden te maken, zegt Tim Verheyden van Pano. "We wisten er pas van, omdat Stef het tijdens zijn stage verteld heeft", aldus de programmamaker.