Direct naar artikelinhoud

Sportwereld hoopt dat de nieuwe Amerikaanse president de kredietcrisis bezweert

Kan Obama de sport redden?

De Spelen van 2012 in Londen, de dure renstallen van de Formule 1, de grote stadsmarathons en het megabudget van voetbalclub Chelsea: allemaal staan ze onder druk door de kredietcrisis. Grote bedrijven draaien elke euro of dollar twee keer om voor ze hem aan sportsponsoring besteden.

door Wim De Jonge

BRUSSEL l 'Het zijn geen goede tijden voor wie grote sportevenementen uit de grond wil stampen', beaamt Christophe Impens van sportmanagementbureau Golazo. 'Maar ik hoop dat de verkiezing van Barack Obama een gunstig effect op de wereldeconomie en dus op de sportsponsoring zal hebben.'

Als je het aan de meisjes van de IJslandse handbalploeg vraagt, dan slaat de kredietcrisis keihard toe in de sport. Maar hun sponsor luistert dan ook naar de naam Kaupthing. Begin oktober reisden ze niet naar een internationaal toernooi in Rotterdam. Alle buitenlandse reizen van de mannen- en vrouwenploeg zijn tot nader order bevroren. Dat handbal een bijzonder belangrijke sport is voor IJsland (in Peking haalden de mannen een zilveren medaille) verandert aan de precaire situatie niks.

IJsland zit natuurlijk midden in het oog van de storm die de kredietcrisis veroorzaakt. Maar merkt ook de Belgische sportwereld iets van de veranderde economische situatie? Op de tenniskalender ontbreken volgend jaar in ieder geval de Proximus Diamond Games. "Maar dat heeft niks met de kredietcrisis maar bijna alles met het afhaken van Justine Henin en Kim Clijsters te maken", weet Christophe Impens. Voor het overige moet sportmanagementbureau Golazo geen evenementen schrappen. Integendeel. Zowel voor hun running als cycling tour komen er in 2009 enkele evenementen bij. "De topsport staat nu even onder druk, maar de recreatiesport zeker niet. Door de kredietcrisis zullen mensen niet plots stoppen met sporten. Wat wij op dit ogenblik zeker niet zullen doen is de deelnameprijs van wedstrijden verhogen. Dat zou immoreel zijn."

Sinterklaas staat voor de deur

Bij het bureau van grote baas Bob Verbeeck zijn ze wel blij dat er op dit ogenblik geen onderhandelingen gepland zijn met grote sponsors: "Met KBC bijvoorbeeld hebben we voor de Nacht van de Atletiek een contract voor meerdere jaren afgesloten. Mocht je dat nu moeten bespreken, dan kreeg je mogelijk wél problemen."

Onheilspellende berichten komen er wel uit Nederland aangewaaid. De grote stadsmarathons van Rotterdam, met hoofdsponsor Fortis, en Amsterdam, met ING als voornaamste geldschieter, lijken op een financieel rampjaar af te stevenen. Jos Hermens, organisator van Amsterdam ontkent dat: "Dat ING zou stoppen met sponsoring in de loopsport stond al voor de kredietcrisis vast. Zij concentreren zich nu op Formule 1. Op dit ogenblik hebben we nog geen vervanger, maar ik heb goede hoop dat dit zal lukken. Ook in Rotterdam zitten ze echt niet met hun handen in het haar." Met het inschrijvingsgeld van de vele duizenden deelnemers heeft Hermens sowieso het budget voor zijn marathon rond: "Grote sponsors hebben we nodig om de absolute toppers te kunnen betalen. Lukt dat een jaartje niet, dan ga ik daar ook niet over lopen te klagen." Volgens Hermens stoppen we het best met elkaar de kredietcrisis aan te praten: "Sinterklaas staat voor de deur. Ik hoor van alle winkeliers dat het speelgoed de deuren uitvliegt. Zo slecht gaat het dus blijkbaar niet."

Zeker bij een Nederlandse wegwedstrijd als de Zevenheuvelenloop volgend weekend groeit het geld blijkbaar nog altijd aan de bomen: de organisatie van de massaloop brengt zowel marathontopper Stefano Baldini als absoluut loopwonder Kenenisa Bekele aan de start. De Ethiopiër zal deze winter trouwens enkel op de weg aantreden: "In grote internationale crossen krijgt hij maar een kwart van de startpremie." Maar die evolutie heeft helemaal niks met de kredietcrisis te maken.

Misschien misbruiken sommige sportinstanties de financiële onrust in de wereld om forse maatregelen te nemen. Daar lijkt het in ieder geval op bij voetbalclub Chelsea. De Russische miljardair Roman Abramovitsj zette driekwart van zijn vijfentwintig man sterke scoutingcel op de keien. De talentenjagers verdienden ruim honderdduizend euro per jaar. Naast de besparing spelen hun povere resultaten een rol bij hun ontslag: de laatste jaren brak nauwelijks iemand van de door hen aangeleverde talenten door. Abramovitsj heeft de afgelopen maanden ongetwijfeld tonnen geld verloren. Coach Scolari moet het daarom in de winter zonder geld voor aankopen doen. Maar de Braziliaan heeft al een oplossing: "We kunnen spelers verkopen en met dat geld de markt opgaan."

Het blijft wel afwachten of er de Engelse clubs heel actief zullen zijn op de winterse transfermarkt. De clubs van de Premier League torsen een gezamenlijke schuld van drie miljard euro. De voorzitter van de Engelse voetbalbond (FA) vindt dat geen gezonde situatie: "We zijn geld over de hele wereld schuldig. Soms is dat bij financiële instituten die in problemen verkeren of bij rijke eigenaars die geen band hebben met de club." De algemeen directeur van de Premier League, Richard Scudamore, ziet echter geen reden tot paniek: "Geen enkele club stevent op haar faillissement af. Trouwens, er is al financieel gevaar sinds het ontstaan van de eerste voetbalclubs en kijk eens: ze zijn er toch nog altijd."

Olympisch Londen

Ook in het formule 1-circus draaide het woord 'kredietcrisis' al enkele rondjes. Formule 1 is niet alleen op het circuit een risky business: wie als sponsor iets wil betekenen moet veel geld ophoesten. Of een in moeilijkheden verkerende bank als ING de Mercedesstal de komende jaren nog zal blijven steunen, blijft afwachten. Toch klinkt bij Mercedes motorsportbaas Norbert Haug hetzelfde mantra als bij veel andere sportverantwoordelijken: "Geen reden tot paniek."

De Olympische Spelen van 2012 lijken wel met reële problemen te kampen. De aannemer van de olympische stadions in Londen krijgt zijn budget niet rond. Hij rekent op ruim één miljard euro extra overheidssteun om de bouwplannen te verwezenlijken. Vooral voor het olympisch dorp en het mediacenter zijn er nog geen privégelden gevonden. Volgens IOC-voorzitter Jacques Rogge is de Britse overheid indien nodig bereid om met vers geld over de brug te komen. Toch vreest Londen dat het voor de Spelen van 2012 niet de gebruikelijke drie maar slechts één supersponsor zal weten te strikken. Ook die vrees mag niet blindelings aan de kredietcrisis worden toegeschreven. Grote bedrijven krijgen vanuit de marketingbureaus meer en meer het advies om anders met hun sponsorbudget om te gaan. Minder investeren in zichtbaarheid, meer inzetten op de interactie met de sporters en de sportfans.

Waar de hele (sport)wereld het meest baat bij heeft, is een heropleving van de wereldeconomie. "Ik durf te hopen op een Obama-effect" zegt Christophe Impens. "We moeten geen drie jaar meer in deze crisis blijven, want dan zal elke topsporter het in zijn portemonnee voelen." In Chicago hopen ze het hardst op een Obama-effect. De thuisstad van de kersverse president is kandidaat voor de organisatie van de Spelen in 2016. Chicago hoopt dat Obama de olympische verkiezingscampagne mee wil trekken. De drie concurrerende steden (Madrid, Rio de Janeiro en Tokio) kijken knarsetandend naar dat moment uit. Met Obama op het toneel lijkt Chicago gewonnen spel te hebben. 2016 zou trouwens het laatste jaar van een tweede ambtstermijn van Obama zijn. Dan krijgt Obama het grootste en meest geldverslindende sportevenement als afscheidsfeestje. Maar eerst moet Obama natuurlijk een tweede keer verkozen worden, en vooral: de kredietcrisis aanpakken. Kan hij dat?

n Keniaan William Kipsang wint de marathon van Rotterdam 2008. Dat sportevenement, met hoofdsponsor Fortis, is een van de vele die op een financieel rampjaar lijkt af te stevenen.

Christophe Impens (sportmanagementbureau Golazo):

Geen drie jaar crisis meer want dan zal elke topsporter het financieel voelen