Direct naar artikelinhoud

Jubileumeditie

Naast de lawine aan nieuwe programma's zien we ook veel oude bekenden terug. Zo probeert Dina Tersago als vanouds agrariërs van 't straat te helpen, mag het duo Freek Braeckman-Tomas De Soete weer pinten en flauwe moppen tappen in 'Café Corsari' en begeleidt Bart Peeters in 'Een laatste groet' BV's naar hun laatste rustplaats. Net als 'Thuis' beginnen ook 'Volt', 'So You Think You Can Dance', de moestuin van tuinder Wim en 'Beroepen zonder grenzen' aan een nieuwe jaargang. Hier nog zes blijvertjes om extra naar uit te kijken.

Tiende seizoen alweer van het populairste spelletje uit de Vlaamse tv-geschiedenis. Erik "'t is gebeurd" Van Looy wordt dit keer bijgestaan en/of op zijn nummer gezet door juryleden Philippe Geubels, Lieven Scheire en Bruno Vanden Broecke die telkens als duo opereren. Dertig kandidaten melden zich voor de opvolging van de boomlange Tomas Van den Spiegel. Naast een hoop volk uit eigen VIER-stal bleken ook onder meer Lesley-Ann Poppe, actrice Barbara Sarafian, pocket-comedian William Boeva, kunstenaar Jan De Cock, NMBS-baas Marc Descheemaecker, illusionist Gili en charmezanger Willy Sommers bereid om hun reputatie te grabbel te gooien. Omroepster Eva Daeleman is het enige Eén-gezicht, voetballer Wesley Sonck en zwembink Pieter Timmers zorgen voor de sportieve inbreng; Gwendolyn Rutten, Wouter Van Besien en Ingrid Lieten voor de politieke. (JH)

Beproefd recept

KOMEN ETEN
VIER, maandag t/m donderdag, 20u15

Na een resem herhalingen en de stupide Britse versie is het eindelijk weer tijd voor het echte werk. Het recept is genoegzaam bekend. Vier vreemden gaan bij elkander tafelen en monsteren tussen de soep en de patatten het interieur van de gastheer/vrouw. De defenestratie van Peter Van Asbroeck, de mislukte restyling alsmede de lijfelijke aanwezigheid van Iwein Segers zorgden voor een dramatische daling van de kijkersappetijt.

Maar het grootste leed lijkt inmiddels geleden. De moeder aller guilty pleasures is, bijna, weer het rariteitenkabinet van weleer en de nieuwe jaargang wordt in stijl afgetrapt door vier voetbalvrouwen. De kokende WAG's van dienst zijn Annelien Coorevits (Olivier Deschacht), Stephanie De Buysser (Thomas Buffel), Evelien Hoste (Björn De Wilde) en Liese Vanormelingen, ex-meikoningin en vriendin van Genk-belofte Jordi Croux. Smakelijk!(JH)

Volgens de wet

DE RECHTBANK
VIER, maandag 2/9, 21u05

Voor het derde seizoen op rij snorren er camera's in de rechtszaal en krijgen we een menselijk(er) gelaat van vrouwe Justitia en een aantal edelachtbare dames en heren te zien. Die oefening leverde, naast een opgepoetst blazoen van onze rechtspraak, ook uitstekende televisie op. Deze keer trekt de vaak deerniswekkende stoet wetsovertreders voorbij in de rechtbanken van Brugge, Hasselt, Turnhout, Halle en Grimbergen en zijn we voor de eerste maal te gast in het Antwerpse hof van Assisen. Prima realityreeks zonder toeters en bellen. (JH)

Verplichte kost

GAME OF THRONES 2
2BE, zondag 1/9, 2u30

De derde jaargang was al op Prime te zien en nummer vier is afgewerkt. Maar laat dat de pret niet drukken. De 'reeks der reeksen' blijft het (her)bekijken waard. Hulde dus aan 2BE dat ze dit HBO-meesterwerkje als zondagavondsnoepje serveren. De eeuwige strijd om de IJzeren Troon in het fictieve Westeros groeide uit tot een wereldwijde hype, grossierde in Golden Globes en Emmy's, bracht vele miljoenen op en is zo indrukwekkend dat niet kijken een halve doodzonde zou zijn. Deze Tolkieneske fantasy, gebaseerd op de bestsellende boekenreeks A Song of Ice and Fire van George R.R. Martin is een ongemeen spannend en verrassend visueel huzarenstukje. Let u tussen intriges, seks en geweld vooral op de slimme dwerg Tyrion Lannister, de verwerpelijke jonge koning Joffrey en de bloedmooie doch meedogenloze Daenerys 'Khaleesi' Targaryen. (JH)

New beat en jazz

BELPOP
Canvas, maandag 2/9, 20u40

Voor het zesde jaar op rij brengt het onvolprezen Belpop portretten van iconen uit de Belgische popgeschiedenis. De nieuwe reeks start met een aflevering over new beat, de muziekstroming die midden de jaren tachtig in ons land het licht zag en de voorloper was van de House. Later is er aandacht voor de moeder aller Belgische festivals, Jazz Bilzen, en komen we alles te weten over leven en werken van Daan, Wannes Van de Velde, Vaya Con Dios, Marc Moulin, Rocco Granata en de legendarische cafézanger Ferre Grignard. (JH)

Bloedstollend

SPARTACUS: WAR OF THE DAMNED
2BE, zondag 1/9,21u30

Ook de rambo's op sandalen zijn terug. Voor de onherroepelijk laatste keer halen Spartacus, Crixus, Gannicus et les autres het onderste uit de kan om met hun slavenleger de Romeinse almacht te breken. Jammer genoeg leren de geschiedenisboeken dat het slecht met hen afloopt. Gelukkig sterven helden staande en vergieten ze, voor ze door Julius Caesar en de steenrijke Marcus Crassus worden verslagen, eerst nog hectoliters Romeins bloed. Extreem gewelddadige, redelijk ongeloofwaardige maar bijzonder slim gemaakte cultreeks waarin afgehakte ledematen en hoofden in het rond vliegen en er op geen streepje naakt meer of minder wordt gekeken. Voor de liefhebber. (JH)