Direct naar artikelinhoud

Dubai bouwt wereldwonderen na

Het emiraat Dubai wil replica's gaan bouwen van tal van iconische gebouwen en wereldwonderen, waaronder de Taj Mahal. De kosten van het project worden geschat op 10 tot 12 miljard dollar (7,7 tot 9,3 miljard euro).

De replica van de Taj Mahal moet vier keer zo groot worden als het origineel in de Indiase stad Agra. Op die manier probeert Dubai zich als trouwbestemming te profileren. Het woestijnstaatje wil concurreren met bestemmingen als Bali en Las Vegas. Dubai werd vier jaar geleden nog getroffen door een vastgoedcrisis waarbij de prijzen van vakantievilla's en kantoren met meer dan 60 procent kelderden.

Nu heeft de markt zich enigszins hersteld en keert de oude megalomanie terug. De gekopieerde Taj Mahal zal in de schaduw komen te staan van het nieuwe 'monument van liefde' in Dubai. Het zal de naam Taj Arabia krijgen en bestemd worden voor woningen, winkels en vooral veel bruidsmodezaken.

Rijke westerlingen

Het gebouw moet deel gaan uitmaken van het Dubailand-park waar ook kopieën van de Big Ben en de toren van Pisa moeten verrijzen, evenals enkele verdwenen wonderen uit de oudheid zoals als de Vuurtoren van Alexandrië en de Hangende Tuinen van Babylon.

Op de expositie Cityscape werden deze week in Dubai nog veel meer maquettes getoond van nieuwe megaprojecten. Dubai heeft al het hoogste gebouw ter wereld (de 828 meter hoge Burj Khalifa), het meest luxueuze hotel ter wereld (de zeven sterren tellende Burj Al Arab) en het grootste winkelcentrum ter wereld (de Dubai Mall).

Dubai is een van de zeven emiraten van de Verenigde Arabische Emiraten, maar heeft zelfs nauwelijks olie. De welvaart is uitsluitend te danken aan de vastgoedboom in de afgelopen decennia, waarbij behalve wolkenkrabbers ook luxueuze hotels en enorme winkelcentra met kunstmatige skihellingen, ijsbanen en gigantische aquariums verrezen.

Om meer ruimte te creëren werden in de Perzische Golf met Nederlandse hulp kunstmatige eilanden aangelegd, waarvan een in de vorm van een palmboom, met peperdure villa's voor met name rijke westerlingen.

Te veel optimisme

In 2008 stortte de markt in en moest de projectontwikkelaar van de emir, Dubai World, net als het bouwbedrijf Nakheel, gered worden door de sjeiks van het buurstaatje Abu Dhabi die voor 15 miljard euro mee financierden. De crisis in Dubai sloeg in het najaar van 2009 over naar Griekenland, dat niet zo'n suikeroom bleek te hebben. Inmiddels lijkt de markt zich te herstellen, hoewel tijdens Cityscape werd gewaarschuwd voor overdreven optimisme.

Dubai heeft een arbitrageraad opgericht die de talrijke schadeclaims vanwege de vastgoedcrisis moet afhandelen. De hernieuwde bouwwoede langs de Perzische Golf blijft niet beperkt tot Dubai. Abu Dhabi is even hard bezig westers cultuurgoed te kopiëren met eigen versies van het Louvre in Parijs en het Guggenheim in New York.