Direct naar artikelinhoud

Google Street View legt nu ook streetart vast

Kunst- en beeldhouwwerken kon je er al bekijken, maar nu kun je via Google ook streetart online bewonderen. Vijfduizend werken zijn al in hoge resolutie bewaard voor het nageslacht.

Om de zoveel tijd duikt het wel eens op in het nieuws: werk van Banksy verdwijnt onder de sloophamer. Of wordt overgeschilderd door overijverige huiseigenaars. Voor graffitikunstenaars is het een last waar ze mee moeten leren leven. Hoe mooi hun schilderwerken op muren en gebouwen ook mogen zijn, steeds riskeren ze dat die na een tijdje onherroepelijk vernietigd worden.

Maar omdat streetart steeds belangrijker en ook populairder wordt, besliste Google daar iets aan te doen. Nadat het via zijn Cultural Institute eerder al duizenden kunstwerken had gedigitaliseerd, doet het nu hetzelfde met streetart. Samen met dertig partners uit vijftien landen digitaliseerde het al meer dan 5.000 werken die iedereen nu via het onlineplatform in hoge resolutie kan bekijken. Zes werken zijn in ultrahoge resolutie vastgelegd. De meeste werken zijn ook in virtuele exposities gebundeld.

Een van de partners was Street Art Belgium, een collectief dat tot doel heeft om graffitikunst in België te documenteren. Mede daardoor vind je op het platform al verschillende Belgische kunstenaars als ROA, Bonom en Bue The Warrior. Street Art Belgium organiseerde vorige maand nog een festival in Roeselare en lanceerde ook een toeristische wandelkaart die je langs de mooiste streetart in Gent leidt.

De foto's voor het street-artproject werden genomen met de Street View-technologie van Google. Via speciale karretjes die eerder ook al in musea gebruikt werden, werden nu ook street-artwerken gefotografeerd in gebouwen. Op die manier kun je nu nog bijvoorbeeld de 450 vierkante meter streetart bekijken die vorig jaar werd gemaakt in een negen verdiepingen tellend gebouw in Paris. Dat gebouw is ondertussen afgebroken.

www.google.com/culturalinstitute/project/street-art