Direct naar artikelinhoud

Twee mannen met 'bom' opgepakt op vlucht Brussels Airlines

Een Airbus A330 van Brussels-Airlines die met 200 passagier van Kameroen naar Zaventem zou vertrekken, is mogelijk aan een ramp ontsnapt. Net voor het opstijgen onderschepte de politie van Kameroen twee vermoedelijke terroristen die in het bezit waren van een iPad waarin een explosief was bevestigd. "Maar na een eerste onderzoek zou het evengoed kunnen dat de batterij van hun iPad gewoon oververhit was", klinkt het bij de veiligheidsdiensten.

De politie in Kameroen wou niets aan het toeval overlaten en onderwierp de twee verdachten aan een streng verhoor. "De ene zwijgt en de andere zegt dat hij op weg was naar Amerika om familie te bezoeken. Ze hadden alleszins tickets om naar daar te vliegen", zegt de bron. Mocht het nu toch om echte terroristen gaan, is het vermoeden dat ze vooral Amerika viseerden in plaats van ons land.

Het vliegtuig mocht uiteindelijk vertrekken maar na de landing in Zaventem stond opnieuw de politie - de Belgische nu - paraat, met explosievenhonden. Het vliegtuig en de andere passagiers werden aan een tweede controle onderworpen. "De politie controleerde al onze bagage. En bij het buiten gaan moesten we ons allemaal laten fotograferen", zegt een passagier. Maar er werd niets meer gevonden. Daarna werd het vliegtuig vrijgegeven.

"Wellicht was het slechts een oververhitte batterij van een iPad die de aandacht trok van de Kameroense grenspolitie. Zo'n te warme batterij zwelt op en heeft dan een vreemd uitzicht, als van een doosje", klinkt het bij de Belgische veiligheidsdiensten. "We onderzoeken de zaak. Maar ook wij zijn op dit moment niet overtuigd dat het echt om explosieven gaat", zegt Wenke Roggen van het federaal parket.