Direct naar artikelinhoud

Australian Open: 'Periode van Belgen in finales is passé'

De tweede week van de Australian Open gaat van start, maar er doet geen Belg meer mee. Nochtans was dit eerste grandslamtoernooi zonder Justine Henin en Kim Clijsters veeleer positief.

Zes mannelijke landgenoten stonden in het hoofdtoernooi, Yanina Wickmayer (WTA 24) schoot in de derde ronde net te kort (6-7, 4-6) tegen Maria Kirilenko (WTA 15), terwijl Kirsten Flipkens (WTA 43) met haar aanwezigheid in de achtste finale heel wat harten stal. Dat Maria Sjarapova (WTA 2) haar (6-1, 6-0) de uitgang wees was ingecalculeerd.

Een jaar geleden stond Kim Clijsters in de halve finale van de Australian Open. Als titelverdedigster nota bene. Ook de jaren daarvoor speelden onze landgenotes vaak een grote rol van betekenis op het eerste grandslamtoernooi van het jaar. En dus was het even afwachten hoe dit eerste evenement na het tijdperk-Clijsters-Henin beleefd ging worden.

Met twee dames die bijna de tweede week haalden, was dat veeleer positief. "Als op elk grandslamtoernooi een Belg vierde ronde kan spelen, zou dat een goed resultaat zijn", zei Flipkens. "België moet ook beseffen dat de periode van halve finales, finales en bekers mee naar huis nemen passé is. Dat ik heel tevreden ben met een WTA-titel (in Québec, FDW) en dat zoiets ook niet elke week zal gebeuren. Ik ben hier ook heel tevreden met mijn toernooi. In België zullen de mensen waarschijnlijk de lat wel hoog leggen. Omdat ze rotverwend geweest zijn door onze twee kampioenen. Ze moeten wel beseffen dat we maar een klein landje zijn, dat een tijdlang twee speelsters heeft gehad die de nummers één en twee van de wereld waren. Dat is en was een unicum."

Grappige berichtjes

Met haar vierde ronde in Melbourne deed Flipkens alvast moeite om de aandacht van de Belgische tennisliefhebber vast te houden. "Het is in elk geval grappig om berichtjes te krijgen waarin staat dat de mensen nu eens voor mij wakker bleven", grinnikte de 27-jarige Molse. "Al heb ik ze niet te lang van hun slaap gehouden. Allez, toch meer dan een uur."

De eerste set tegen Maria Sjarapova duurde, ondanks de op papier droge 1-6, maar liefst 43 minuten en vertelde het verhaal van de match. "In die eerste set heb ik helemaal niet slecht gespeeld", aldus Flipper, die 36 punten maakte maar daarmee maar één game pakte. "Ik had kansjes in het begin, en het is spijtig dat ze bij het game voor 2-5 om een Hawkeye vraagt (een ace van Flipkens bleek uit, red.). Dan had ik toch een paar games meer kunnen winnen. Maar als zij zo hard tegen een bal slaat, valt er weinig te beginnen, dan speelt ze op een andere planeet."

In de tweede set snelde de Siberische brulboei algauw weg. "In die eerste set had ik niet het gevoel dat ik van de baan geveegd werd, maar zij heeft er wel veel vertrouwen mee gepakt. Daarna heeft ze op het gaspedaal geduwd. Tja, voor mij spelen Sjarapova, Williams en Azarenka sowieso op een andere planeet."

400 WTA-punten

Flipkens vertrekt uit Australië met meer dan 400 WTA-punten en een plek in de buurt van de top 30 van de wereld. Ook dat is positief voor het Belgische tennis, maar vond ze dit relatief harde afscheid moeilijk te verteren? "Daar ga ik niet van wakker liggen. Ik ben tevreden met mijn toernooi. Ik ga met een heel goed gevoel naar huis."

Dat doet ook Yanina Wickmayer. Zij speelde zaterdag haar beste partij van het jaar, in de Hisense Arena van Melbourne Park, maar moest haar meerdere erkennen in de even degelijke als knappe Maria Kirilenko.

"Ik zit met een dubbel gevoel. Aan de ene kant was ik wel goed aan het spelen, maar aan de andere kant had ik op de belangrijke momenten misschien voor iets meer moeten gaan. Qua niveau en qua score zat ik er redelijk dicht bij. Ik kom ook van heel ver. Eind vorig jaar was mijn tennis niet je dat. Nu sta ik toch opnieuw goed te spelen. Mijn spel blijft evolueren, dat geeft me maar één boodschap: blijven werken. Dan zullen de resultaten wel komen."