Direct naar artikelinhoud

Kim Jong-un, man van het jaar volgens 'Time'-lezers

De lezers van het Amerikaanse blad Time hebben de Noord-Koreaanse dictator Kim Jong-un uitgeroepen tot man van het jaar. De op zijn minst opzienbarende keuze komt er luttele dagen voor ook de redactie met haar naam uitpakt.

De traditie gaat intussen terug tot 1927. Aan het eind van het jaar publiceert het Amerikaanse blad Time op zijn cover de foto van de persoonlijkheid die de recente actualiteit op de meest markante manier bepaald heeft. Op 19 december weten we wie Time, of toch de redactie, tot man of vrouw van 2012 gekozen heeft - de opvolger voor 'de betoger' van vorig jaar of Facebook-gezicht Mark Zuckerberg in 2010.

Maar ook de onlinelezers hebben een vinger in de pap. In de aanloop naar de bekendmaking van de nieuwste topper mochten ze hún favoriet aanstippen. Tot verrassing van de journalisten kreeg de nieuwe leider van het communistische Noord-Korea, Kim Jong-un, liefst 5,6 miljoen stemmen achter zijn naam. Kim Jong-un lijkt zijn winst echter niet aan zijn goede reputatie te danken te hebben, wel aan het feit dat hij de hoop heeft tenietgedaan dat de Noord-Koreanen onder zijn bewind vrijer zouden worden.

Op de tweede plaats koos het Time-publiek voor de Amerikaanse komiek Jon Stewart, terwijl 'de sans-papier', de illegaal in de VS residerende latino, de derde plaats kreeg. Volgen voorts op de ranglijst: de Birmese opposante Aung San Suu Kyi en haar landgenoot en president Thein Sein.

Overigens specificeert Time dat de rondvraag allesbehalve wetenschappelijk verlopen is. Eigenlijk kon om het even wie waar ook ter wereld aan de verkiezing deelnemen. Op die manier kan het best zijn dat een hele groep 'lezers' bij wijze van ludiek initiatief afgesproken had om voor Kim te stemmen. Zo riep de website 4Chan zijn bezoekers vorige maand op hun Time-stem inderdaad aan Kim Jong-un te geven. Eerder had de satirische webstek The Onion Kim al tot de meest sexy man van de planeet geproclameerd.

Kim Jong-un is een kleinzoon van 'eeuwige president' Kim Il-sung, de stichtende leider van Noord-Korea. De jonge Kim trad in oktober 2010 voor het voetlicht. De dertiger studeerde onder een valse naam in Zwitserland en volgde een opleiding aan de militaire universiteit van Pyongyang. Volgens zijn officiële biografie spreekt hij Engels, Frans en Duits en is hij een technologisch en digitaal genie. Hij is ook dol op basketbal en film.

Bovenal houdt Kim zijn 23 miljoen medeburgers in een houdgreep. Ondertussen maakt hij geen aanstalten om van zijn nucleaire rakettenprogramma af te stappen.