Direct naar artikelinhoud

De Wever zal gevolgen taxshift voelen

N-VA, CD&V en Open Vld hebben N-VA-voorzitter Bart De Wever een hak gezet. Zo stemden ze tegen een lastenverlaging voor personeel van lokale besturen. Opvallend: De Wever vroeg daar uitdrukkelijk om.

De Wever sprak begin vorige maand van "concurrentievervalsing" indien de lastenverlagingen van de federale regering enkel zouden gelden voor de private zorgverstrekkers en bijvoorbeeld niet voor het Zorgbedrijf Antwerpen of het Ziekenhuisnetwerk Antwerpen. Nochtans klonk het binnen de meerderheid steeds dat de taxshift vooral de concurrentiepositie van onze bedrijven moet verbeteren.

Oppositiepartij sp.a besloot N-VA voor de keuze te stellen en diende een amendement in op de taxshift dat de lastenverlagingen alsnog zou uitbreiden naar de provincies en de lokale besturen. Dat is volgens fractieleidster Meryame Kitir ook nodig omdat de federale en Vlaamse regeringen de provincies, steden en gemeenten met tal van bijkomende kosten en facturen hebben opgezadeld. Maar de commissie stemde haar amendement dus weg.

Social profit

Minister van Sociale Zaken Maggie De Block (Open Vld) merkte daarbij op dat er voor de publieke ziekenhuizen wel degelijk marge bestaat om iets te doen, met name via de extra inspanningen uit de taxshift voor de social profit. Daarvan is vijf procent specifiek voorbehouden voor de ziekenhuizen.

"Het is ook daarom dat we deze maatregel hebben ingeschreven. Ik denk dus dat het al bij al om een evenwichtig akkoord gaat", besloot De Block. N-VA was gisteravond niet bereikbaar voor commentaar.