Direct naar artikelinhoud

Grootste fusie chemiesector ooit: Dow Chemical en DuPont gaan samen

Het Amerikaanse chemieconcern Dow Chemical fuseert definitief met branchegenoot DuPont. De fusie is de grootste ooit in de chemische industrie.

Het fusiebedrijf DowDuPont vertegenwoordigt een marktwaarde van 118 miljard euro. Het is uiteindelijk de bedoeling dat het gefuseerde bedrijf zich opsplitst in drie aparte ondernemingen, met ieder een specifiek vakgebied, te weten landbouw, chemische grondstoffen en speciale chemicaliën.

Ondanks de omvang en de complexiteit van de fusie zouden toezichthouders volgens kenners akkoord kunnen gaan met slechts een bescheiden aantal desinvesteringen. De overlap van producten lijkt niet al te groot. Daarbij zou de focus van het bedrijf voor een groot deel liggen op zaden en gewasbeschermingsmiddelen. In die markten moet worden opgebokst tegen grote concurrenten als Syngenta, Monsanto en Bayer.

Bij DuPont komt naar verwachting 10 procent van het personeel op straat te staan. Die bezuinigingsoperatie, waarmee 636 miljoen euro moet worden bespaard, gaat vooraf aan de fusie.

Dow Chemical en DuPont zouden samen het op een na grootste chemieconcern ter wereld zijn na het Duitse BASF. Hun omzet in zaden en verdelgingsmiddelen is groter dan de huidige marktleider, Monsanto.

DuPont is een 213 jaar oud bedrijf en net als Dow Chemical een klassiek monument van Amerikaans ondernemerschap. Tegelijk zijn het vette prooien voor durfinvesteerders die stellen dat méér winst kan worden gemaakt wanneer ze in stukjes worden gehakt.

Weerstand

Afgelopen januari maakte miljardeninvesteerder Daniel Loeb bekend een groot aandeel te hebben in Dow Chemical via zijn fonds Third Point. Loeb eiste met name afsplitsing van de petrochemische tak van het bedrijf. Door de lage olieprijs maakt die minder winst, terwijl de lage prijs zorgt voor goedkopere grondstoffen bij de productie van plastics en speciale chemische producten.

Door onderdelen samen te voegen zou volgens analisten zeker 3 miljard dollar kunnen worden verdiend, hoewel de effecten op langere termijn ongewis zijn.

De voorgenomen fusie zal naar verwachting op weerstand stuiten bij anti-trustautoriteiten binnen en buiten de VS, onder meer in China. Dat alleen al maakt het volgens analisten nodig de bedrijven na een fusie te splitsen.