Direct naar artikelinhoud

Beestig leuke kunst

Prentenboek. In zijn jongste woordloze boek Kunst met taart meet de Chinees-Nederlandse tekenaar Thé Tjong-Khing zich aan de Grote Meesters uit de kunstgeschiedenis. En overtreft daarmee zichzelf.

Tweeëntachtig wordt hij deze zomer, maar aan zijn lef en sprankelende creativiteit kunnen sommige debutanten een punt zuigen. De uit Java afkomstige Thé Tjong-Khing is een ouwe rot in het vak die geen enkele uitdaging uit de weg gaat. Je moet het maar doen: een prentenboek opbouwen rond meesterwerken van Mondriaan, Hockney, Munch en co., en daar op de koop toe een hoogst amusant, gelaagd én oogverblindend geheel van maken

Het avontuur begint al op de cover: we zien mevrouw Hond die werkt aan een portret van haar echtgenoot, trots met taart op de schoot. En dit in een slaapkamer die duidelijk is gebaseerd op het wereldbefaamde doek van Van Gogh. Op de eerste spread binnenin zien we diezelfde mevrouw Hond, ingedommeld tussen vele kunstboeken nu, terwijl ze droomt dat haar schilderij een plekje krijgt in een museumzaal, te midden van andere beroemde kunstwerken. Uitgerekend op haar schilderijtje heeft een dief zijn zinnen gezet en gaat ermee aan de haal. Stante pede zetten de vrienden van mevrouw Hond de achtervolging in. Wat volgt is ronduit fabuleus: de bonte dierenbende valt van het ene schilderij in het andere. Voor de decors en landschappen heeft Thé Tjong-Khing leentje buur gespeeld bij grote artiesten als Dalí, Hokusai of Kandinsky, om er maar een paar te noemen. Zoals dat gaat in dromen kom je van de ene sfeer in de andere terecht. Je kunt je ogen uitkijken aan het gevarieerde kleurenpalet en de sterke, fantasievolle composities van Tjong-Khings inspiratiebronnen. Maar net zo goed volg je gespannen de wilde achtervolging en leef je mee met de personages: krijgen ze de schelm te pakken, ja dan nee? Er ontspinnen zich intussen trouwens nog andere verhaallijntjes die voor extra dramatiek én humor zorgen.

Feit is dat Thé Tjong-Khing een knap evenwicht heeft gevonden tussen het narratieve en het picturale. Voor een volwassen lezer zit Kunst met taart ook vol knipogen en details die het kijkplezier vergroten. Mooi is ook de artistieke eerlijkheid: op de schutpagina's heeft de tekenaar de namen en beelden weergegeven van alle kunstenaars bij wie hij te leen is gegaan. In die zin kan dit boek ook perfect dienen als speelse introductie op de rijkdom van de (recente) kunstgeschiedenis. Een tour de force!

Thé Tjong-Khing, Kunst met taart, Lannoo, 3+, 32 p., 14,99 euro.