Direct naar artikelinhoud

C-mine moet Fordtrauma helpen verteren

Bijna een jaar na de aankondiging van de sluiting van Ford Genk opent op de oude mijnsite van Winterslag een nieuw bedrijvencentrum. 'C-mine Crib kan voor nieuwe werkgelegenheid zorgen, maar we mogen de mensen niet wijsmaken dat we plots 4.000 jobs kunnen creëren', zegt burgemeester Wim Dries (CD&V).

De oude lokettenzaal van de mijn van Winterslag lag er gisteren er nog verlaten bij. Maar het is niet de bedoeling dat dit nog lang zal blijven duren. De zaal waar vroeger de mijnwerkers hun 'quinzaine' - loon - kregen uitbetaald, werd ingericht als ontmoetingsplaats voor jonge designers en andere creatief talent. De plek is onderdeel van C-mine Crib, een innovatiecentrum dat in 2009 door de stad Genk en de Limburgse reconversiemaatschappij met enkele miljoenen Vlaams en Europees in de steigers werd gezet.

Een van de twaalf starters die tot dusver onderdak hebben gevonden in het bedrijvencentrum is LuGus Studios, dat games voor bedrijven en uitgeverijen ontwikkelt. Het twee jaar oude bedrijf werkte onder meer in opdracht van Janssen Pharmaceutica. LuGus produceerde voor het farmabedrijf een spel voor kinderen met concentratieproblemen. "In plaats van dat ze bij een therapeut moeten langsgaan, kunnen ze via ons spel zelf oefenen en hun resultaten verbeteren", zegt Kevin Haelteman, een van de drie stichters van het bedrijf.

De 26-jarige gamedesigner hoopt in het bedrijvencentrum te kunnen samenwerken met andere start-ups. Hij had reeds contact met mensen van Niceberg Studios en Walking the Dog, twee andere ondernemingen die in de bedrijfskribbe van C-mine onderdak vonden. "We kijken ernaar uit om met hen in zee te gaan zodat we een sterker verhaal kunnen schrijven en meer geld voor projecten kunnen binnenhalen", zegt hij.

Mooie toekomst

Kruisbestuiving tussen creatieve bedrijven. Dat is het opzet van het nieuwe bedrijvencentrum, dat financieel ook ondersteund wordt door Microsoft. C-mine, sinds enkele jaren de culturele trekpleister van Limburg, krijgt er een nieuwe functie bij.

De bedoeling is dat de starters over enkele jaren kunnen doorgroeien en zich elders op de site of in de gemeente vestigen. Met de opening van C-mine Crib telt de site nu een 20-tal bedrijven, die 165 mensen een baan bieden.

Decorbouwer Deusjevoo is een bedrijf dat er al een paar geleden voor koos om naar C-mine te trekken. "Ik geloof in kruisbestuiving. Zet een aantal creatieve geesten samen aan tafel en je krijgt vuurwerk", zegt de 39-jarige zaakvoerder Jo Peters.

Hij voorspelt een mooie toekomst voor C-mine. "Alles wat hier bedacht wordt, moet ook ooit worden gemaakt. Dat biedt kansen op werkgelegenheid voor zowel creatieve geesten als laaggeschoolden."

Limburg heeft nood aan bijkomende werkgelegenheid na de aankondiging eind vorig jaar van de sluiting van Ford Genk. De autofabriek gaat eind volgend jaar onherroepelijk dicht. In totaal verliezen hierdoor 11.000 mensen hun job.

Burgemeester Wim Dries temperde al te grote verwachtingen over jobcreatie. "C-mine kan voor een nieuwe dynamiek zorgen. Maar ik wil geen valse hoop creëren. C-mine zal geen 4.000 jobs opleveren. Als we 300 à 400 banen op termijn creëren zijn we al heel blij."

De Genkse burgemeester ziet meer heil op het vlak van werkgelegenheid in de ontwikkeling van de oude mijnsite van Waterschei. Daar komt Energyville, een project dat inzet op hernieuwbare energie. Op termijn kan dat project 5.000 à 7.500 banen opleveren. Maar die kunnen nog meer dan tien jaar op zich laten wachten. "Ik kan de Fordarbeiders geen nieuwe baan beloven, maar ik kan hen wel hoop geven dat hun kinderen een job zullen vinden."