Direct naar artikelinhoud

Macht? Geil The White Queen 10 x 60 minuten

Game of Thrones in de versie van de BBC: The White Queen speelt zich af in de late middeleeuwen en gaat over de strijd om de Britse troon. Helaas, behalve de fantasy-elementen en memorabele personages ontbeert The White Queen het belangrijkste bestanddeel van de Amerikaanse concurrentie: fun.

The White Queen is gebaseerd op The Cousin's War, een bestseller die het verhaal vertelt van drie sterke en naar macht hongerende vrouwen. Tijdens deze cat fight op hoog niveau woeden de Rozenoorlogen, een strijd tussen twee adellijke huizen - Lancaster en York - die tussen 1455 en 1485 (dank u, Wikipedia) Engeland verscheurde.

Wie bij deze beknopte geschiedenisles aan The Tudors moet denken (een serie die overigens de regeerperiode van Hendrik VIII behandelt, ruwweg de eerste helft van de 16de eeuw, dus na de ontwikkelingen die u hier op uw bord krijgt), kunnen we begrijpen. Ook The White Queen gaat over gekonkel aan het koninklijke hof, ook een eeuw eerder werden kennelijk kwistig messen in ruggen gestoken en ook deze reeks neemt meermaals haar toevlucht tot een streepje bloot en bijbehorende seks om de boel spannend te houden.

Dat blijkt niet echt een succesvol afgesloten missie, want hoewel we hier een beduidend vrouwelijker kijk op de zaak krijgen - zelf koningin worden zat er niet in, het delen van tafel en bed met the king was het hoogst haalbare - voegt The White Queen niks toe aan wat u in het genre van het historische kostuumdrama al gezien hebt. Het reeds genoemde The Tudors houdt er dan toch iets beter de vaart in, en ook The Borgias en het in deze contreien tamelijk ondergesneeuwde Camelot hebben minder last van een euh, middeleeuws aandoend tempo.

Wat allemaal niet wegneemt dat u als vaderlandslievende burger misschien toch maar eens een kijkje moet nemen, want de serie werd niet alleen grotendeels in België opgenomen (ja, dat is daar het Brugse Belfort, en ja, net kwam het Gentse Gravensteen voorbij), Veerle Baetens en nog een handvol andere acteurs van eigen kweek mogen opdraven in bijrollen. Ongetwijfeld een van de redenen waarom Eén de reeks in het voorjaar zal uitzenden, al heeft de BBC intussen beslist om geen tweede jaargang meer te draaien.

Daar zullen vast alleen geschiedenisleraars een traan om laten, want The White Queen mag van al dit soort reeksen dan het dichtst bij de werkelijkheid staan, de kroon voor het meest flitsende entertainment blijft ferm in de kast.