Direct naar artikelinhoud

Profclubs sturen forse waakhond naar KBVB

Verrassing aan de top van de Belgische Voetbalbond (KBVB). De profclubs schuiven Bart Verhaeghe naar voor als vicevoorzitter in een vernieuwde raad van bestuur. Wellicht zullen de amateurs daarmee instemmen. In dat scenario krijgt voorzitter François De Keersmaecker een pottenkijker van jewelste naast zich.

Hoe zwaar weegt het mandaat van bondsvoorzitter François De Keersmaecker straks nog? In juni waarschuwden de profclubs al dat ze er alles aan zouden doen om de macht van de voorzitter in te perken en dat lijkt ze te gaan lukken. Het plan dat de Pro League, de belangenvereniging van eersteklassers, de voorbije weken in elkaar heeft gestoken, is even simpel als revolutionair.

De profclubs willen de raad van bestuur, waar alle belangrijke beslissingen genomen worden, uitbreiden van negen naar tien leden. Vandaag komen vijf bestuursleden, inclusief De Keersmaecker, uit het amateurvoetbal en slechts vier uit het profvoetbal. Door daar één lid van de Pro League aan toe te voegen, ontstaat er een evenwicht. Als er dan gestemd moet worden over een dossier kan de ene groep nooit eenzijdig haar wil opleggen aan de andere. Bij een gelijke stand is het dan aan de voorzitter en zijn vicevoorzitter om tot een compromis te komen.

Vredesonderhandelingen niet opblazen

Belangrijk: de Pro League schuift nadrukkelijk Bart Verhaeghe naar voor om die rol van eerste ondervoorzitter op zich te nemen. De sterke man van Club Brugge is een hevige tegenstander van het beleid van De Keersmaecker en noemde hem al meermaals onbekwaam. Dat Verhaeghe straks namens de profclubs het op een na hoogste ambt binnen de raad van bestuur zou opnemen, is dan ook een bittere pil voor de bondsvoorzitter.

Bovendien zal hij bij ieder conflict tussen profs en amateurs samen met Verhaeghe op zoek moeten gaan naar een compromis. Vergaderingen waar De Keersmaecker onmogelijk naar zal uitkijken. Meteen de reden waarom de bondspresident een erg koele minnaar is van het plan. Door zijn nipte herverkiezing in juni heeft hij echter niet de macht om dwars te liggen.

Voor de amateurs is het plan in principe ook een stap achteruit, maar zij beseffen dat er geen alternatief is. Zeggen ze nee, dan ontstaat er een bitse oorlog waarvan zij het zwaarste slachtoffer dreigen te worden. En dan zouden de vredes-onderhandelingen die al een tijdje lopen een maat voor niks geweest zijn.

Tijdens die onderhandelingen kregen immers ook de amateurs toezeggingen. Onder meer Gérard Linard mag tot na het EK aanblijven als CEO ad interim. Zo blijven twee belangrijke functies binnen de bond - de voorzitter en de CEO - zeker tot de zomer van 2016 in handen van de amateurs. De profs krijgen dan weer de garantie dat er de komende maanden al een procedure opgestart wordt voor Linards vervanging.

In de vernieuwde raad van bestuur zal namens de Pro League, naast Bart Verhaeghe van Club Brugge, ook nog plaats zijn voor Phillipe Collin van Anderlecht, Johan Timmermans van KV Mechelen, KV Kortrijk-preses Joseph Allijns en de voorzitter van de tweedeklassers Guy Craybex.

De stoel van Coucke

Vandaag bespreken de profs het plan verder op een bestuursvergadering en eind september komt het Uitvoerend Comité van de KBVB samen om te stemmen. Als daar een meerderheid gevonden wordt, is het plan een feit. En zal François De Keersmaecker nauwlettend in gaten gehouden worden door een raad van bestuur met scherpe tanden.

Ook in het Uitvoerend Comité is er een verandering op komst. Na het ontslag van Marc Coucke, die niet kon leven met de herverkiezing van De Keersmaecker, moet iemand van de profclubs het vrijgekomen zitje innemen. Paul Van Der Schueren van OH Leuven en Bruno Venanzi, de sterke man op Sclessin, stelden zich al officieel kandidaat. Herman Wijnants van Westerlo twijfelt nog.