Direct naar artikelinhoud

Zelfs na aanval op elfjarige blijft hondenkweker hardleers

De groep honden die het elfjarige meisje uit het Limburgse Riemst aanvielen, blijken zwaar verwaarloosde dieren te zijn. De eigenaar is geen onbesproken figuur en dreigt nu zijn vergunning kwijt te spelen. Het meisje heeft al twee ingrijpende operaties achter de rug.

De elfjarige Yuki was zondagnamiddag aan het fietsen toen ze in een veld aangevallen werden door wilde bouviers en labradors. Een vriendinnetje dat bij haar was, ging meteen hulp zoeken bij een nabijgelegen tankstation. In tussentijd ontfermde een Nederlands koppel dat toevallig passeerde, zich over het kind.

Momenteel ligt Yuki nog altijd op de afdeling Intensieve Zorgen van het Ziekenhuis Oost-Limburg in Genk. Het meisje is zwaar verminkt. Mark Vos, de burgemeester van Riemst, spreekt van tientallen bijtwonden over haar hele lichaam.

Illegale kennel

De honden die de wonden bij Yuki toebrachten, bleken uitgebroken bij een kennel iets verderop. Eigenaar Mathieu Machiels (61) liet ze diezelfde avond nog inslapen.

De kenneleigenaar blijkt geen onbesproken figuur. De gewezen boer kweekt al meer dan veertig jaar honden. Voornamelijk bouviers, labradors, pinchers en jack russells. Dierenwelzijn haalde jaren geleden al eens 41 extreem verwaarloosde honden bij hem weg in wat toen een 'illegale hondenkennel' was. Nadien kreeg hij toch probleemloos een vergunning, waarna hij zijn kweekprogramma's legaal voortzette.

Afgelopen weekend liepen er bij Machiels officieel zestien honden rond. De vijf die niet werden afgemaakt, werden gisteren onder luid protest van de hondenkweker door dierenwelzijn weggehaald.

Toen de politie een uurtje later onverwacht een nieuwe controle bij de man uitvoerde, bleek hij 31 honden te hebben verstopt. De dieren waren zwaar verwaarloosd en werden overgebracht naar het dierenasiel van Sint-Truiden.

Jan Eyckmans van Dierenwelzijn vermoedt dat Machiels zijn vergunning kwijt zal raken, zeker nu de burgemeester dat ook wil.

Socialisatie

Een rechtstreeks verband tussen het welzijn van de honden en hun eventueel agressief gedrag is er volgens Matthijs Schilder van de universiteit van Utrecht niet. "Al speelt het welzijn wel een rol, socialisatie is bijvoorbeeld erg belangrijk."

De kans op een aanval wordt wel veel groter als ze in groep zijn. "Eén dier dat overgaat tot een aanval kan genoeg zijn om meerderen mee te trekken", zegt de autoriteit op vlak van gedrag bij honden.