Direct naar artikelinhoud

Minder bazen, meer autonomie

Panorama: Zo werkt het niet!, donderdag 18/6, 21u30, Canvas

Het overkomt iedereen wel eens dat hij met frisse tegenzin naar het werk vertrekt, maar uit een recent onderzoek van de Vlaamse regering blijkt dat negen op de tien Vlamingen toch behoorlijk tevreden zijn met hun job. Dat is goed nieuws voor werkgevers en werknemers, al wordt het steeds duidelijker dat de traditionele werkmethodes onder druk komen te staan.

"Het wordt tijd dat bedrijven hun werknemers loslaten en hen begeleiden in plaats van te controleren", stelde de Amerikaanse managementprofessor Monique Valcour onlangs nog op een Brussels congres. Niet alle heil moet immers van boven komen en vaak zorgen (te) veel bazen voor een logge structuur en een moeilijke werksfeer.

Panorama-reporter Ilse Van Lysebeth ging in binnen- en buitenland op bezoek bij bedrijven die het aandurfden hun personeel meer autonomie te geven en kwam onder meer uit bij het Oost-Vlaamse Wit-Gele Kruis, waar directeur Catly Colman haar organisatie met 1.600 medewerkers helemaal omgooide. Ze bracht de hiërarchie van vier lagen terug tot één en werkt nu met zelfsturende teams zonder baas die alles zelf regelen en bij eventuele problemen een beroep kunnen doen op een coach.