Direct naar artikelinhoud

Merkels liefde voor Athene breekt haar zuur op

Binnen het CDU van Duits bondskanselier Angela Merkel groeit de kritiek op haar streven Griekenland binnen de eurozone te houden. Dat zou Merkel in haar rol als 'Redster van de euro' op termijn ongeloofwaardig kunnen maken.

"De regeringen in Europa moeten het onder ogen zien: het experiment met de hervormingsgezinde Grieken is mislukt en moet worden beëindigd." Dat schreef CDU-parlementariër Christian Freiherr von Stetten deze week in een stellingname waar journalisten van Der Spiegel beslag op legden.

Niet dat Von Stetten de eerste is, al sinds het prille begin van de Griekse reddingsacties in 2010 zijn er sceptici in het christen-democratische kamp. Hun voorman was lange tijd Peter Gauweiler, voormalig vicevoorzitter van de Beierse zusterpartij CSU. Eind maart legde hij uit onvrede met de Griekenlandpolitiek al zijn partijfuncties neer.

Als de Bondsdag over Griekenland debatteerde, stond Gauweiler samen met Wolfgang Bosbach en Klaus-Peter Wilsch altijd garant voor een gefrustreerd pleidooi voor Griekse uittreding.

Nu breidt het gemor zich uit, vooral in de economische contreien van de partij. Von Stetten is voorzitter van de 'Middenstandskring', een verbond binnen de partij dat opkomt voor de belangen van de Duitse kmo's. Van die kring zijn 181 van de 311 CDU-parlementariërs lid, dus de verklaring van Von Stetten is vermoedelijk niet aan dovemansoren gericht.

Von Stetten wil Griekenland niet aan zijn lot overlaten, schrijft hij volgens Der Spiegel, maar binnen de eurozone heeft het land geen toekomst meer. Als mogelijk alternatief voor uittreding noemt hij het invoeren van een tweede Europese munt.

Nieuw noodpakket

Ook Carsten Linnemann, voorzitter van de middenstands- en economievereniging van het CDU gelooft niet dat Europa en Griekenland iets opschieten met "weer een noodpakket waarover de partijen het om vijf voor twaalf eens zijn geworden".

Zij zullen knarsetanden bij het door persbureau Bloomberg verspreide gerucht dat Merkel gisterenmiddag voorafgaand aan haar gesprek met Tsipras had laten weten genoegen te nemen met slechts één economische hervorming. Als dat waar is, zou het een flinke afzwakking zijn van de eis die de EU tot nu toe stelde: Griekenland moest akkoord gaan met het hele, ingrijpende, hervormingspakket.

"Het doel is om Griekenland in de eurozone te houden", zei de bondskanselier gisteren bij haar aankomst in Brussel. "Waar een wil is, is een weg."

Mocht de kritiek binnen haar eigen partij zich als een veenbrand uitbreiden, maakt het deze houding stukken minder geloofwaardig en effectief.

Gesteld dat het de EU en Tsipras wel lukt om voor de deadline van 30 juni tot een overeenkomst te komen over verlenging van het huidige steunpakket, volgt de vraag of de Grieken en derde ronde noodsteun krijgen. Bij een enquête in de Bondsdag eerder dit jaar, gaven 118 van de 311 CDU-parlementsleden aan tegen zo'n derde pakket te zullen stemmen.