Direct naar artikelinhoud

Vluchteling valt uit vliegtuig

Een Zuid-Afrikaanse man heeft op miraculeuze wijze een vlucht van 11 uur in het onderstel van een vliegtuig overleefd. Zijn metgezel viel een paar minuten voor de landing op Heathrow bijna een halve kilometer naar beneden en stierf.

Een Zuid-Afrikaanse man heeft op miraculeuze wijze een vlucht van 11 uur in het onderstel van een vliegtuig overleefd. Zijn metgezel viel een paar minuten voor de landing op Heathrow bijna een halve kilometer naar beneden en stierf.

De wanhoop van vluchtelingen komt de laatste tijd steeds dichterbij. Londen wordt nu geconfronteerd met twee mensen die nog grotere risico's namen in hun zoektocht naar een beter leven. Twee jongemannen uit Zuid-Afrika zijn erin geslaagd door de security te geraken op de luchthaven van Johannesburg. Vlak voor de Boeing 747 vertrok richting Londen, kroop het duo in het landingsgestel.

Dat ze levend de oversteek naar Europa maakten is een mirakel. Vliegen buiten de cabine is een aanslag op je leven. Al op een hoogte van 5.000 meter word je misselijk, krijg je hevige hoofdpijn en vermindert je zicht. Op 6.000 meter wordt het al moeilijk om het bewustzijn te bewaren en eens op de kruishoogte van 10.000 meter stoppen de longen door de druk normaal met werken. Op die hoogte vriest het tot -60°C, koelt je lichaam sneller af dan het warmte kan produceren en loop je het risico op een hartinfarct of om dood te vriezen.

Tien kilometer voor de luchthaven London-Heathrow was het landingsgestel al uit het vliegtuig gekomen en konden de twee verzwakte mannen dromen van de vrijheid.

Maar voor één van hen ging het fout. Hij kwam los en stortte een halve kilometer naar beneden, viel op een bedrijvencomplex en was op slag dood. "Het was een shock voor de mensen in de straat", zegt de plaatselijke priester Neil Summers daarover. "Naast alle drama's op de Middellandse Zee wordt nog eens pijnlijk duidelijk hoe wanhopig mensen zijn in hun zoektocht naar vrijheid en geluk."

De andere jongeman overleefde de vlucht wel. Hij werd bewusteloos op de luchthaven van Heathrow gevonden en afgevoerd naar een Londens ziekenhuis. Daar ligt hij in kritieke toestand. Hoe de twee zich vastmaakten en hoe ze zichzelf inpakten, moet onderzoek nog duidelijk maken.

Als de man die de vlucht van elf uur overleefde effectief blijft leven, zal hij de verstekeling zijn die de langste vlucht naar Groot-Brittannië heelhuids overleeft. De laatste keer dat het land met een vliegtuigverstekeling werd geconfronteerd, was in 1996 toen de Indiër Pardeep Saini de vlucht van New Dehli naar Heathrow overleefde. Ook hij verschanste zich bij het vliegtuigwiel. Hij werd bibberend op de tarmac gevonden en verklaarde nadien: "Enkele minuten nadat we opstegen verloor ik het bewustzijn. Het volgende moment zat ik in een gesloten centrum en kreeg ik te horen dat mijn broer dood was."

Sinds 1947 hebben nauwelijks 96 mensen geprobeerd om zich te verschalken in een onderstel, meestal voor korte vluchten. Slechts een kwart overleefde.