Direct naar artikelinhoud

Binnenplaats beveiligd sinds verijdelde ontsnapping

Na de spectaculaire ontsnapping van Sekkaki in juli 2009 klonk het dat het een prioriteit was om alle binnenplaatsen van de Brugse gevangenis waar de gedetineerden mogen rondwandelen, te beveiligen tegen heli's. Pas eind vorige maand gebeurde dat ook met de laatste grote wandelkoer - dus na de verijdelde ontsnapping van begin november.

De beveiliging tegen het landen van helikopters in de gevangenis van Brugge gebeurde volgens het gevangeniswezen in fases. Zo werden in het jaar na de ontsnapping van Sekkaki en zijn trawanten elf kleine wandelingen overspannen met een net of een ander afweermiddel. "Intussen zijn alle wandelkoeren van de gevangenis in Brugge beveiligd", verduidelijkt Laurent Sempot van het Directoraat-Generaal aan De Morgen. De woordvoerder geeft toe dat deze laatste ingreep op papier te laat kwam voor de plannen van de Serviër die in de eerste week van november twee gevangenen wilde bevrijden met een gehuurde helikopter. Dat de beveiliging na de helikopterontsnapping van Sekkaki in 2009 nog ruim twee jaar op zich liet wachten, wijten ingewijden aan het feit dat de Regie der Gebouwen verantwoordelijk is voor het overheidsgebouw. "De prioriteiten van de Regie lopen niet noodzakelijk gelijk met die van ons", klinkt het.

Het is overigens niet zo dat er nergens binnen de gevangenismuren in Brugge nog een helikopter kan landen. Volgens Sempot moet er namelijk altijd een kunnen landen om de gevangenis om de een of andere reden te evacueren. Hij beklemtoont dat deze landingsplaatsen in principe onbereikbaar zijn voor gedetineerden.