Direct naar artikelinhoud

'Jacksons dokter wou zelfs geld bij annulatie tournee'

Op de tweede dag van het proces tegen dokter Conrad Murray, de beklaagde op het proces over de dood van zanger Michael Jackson, liet een getuige uitschijnen dat Murray meer zakenman dan arts was. Aan de advocaat die zijn honorarium in een contract moest gieten, verzweeg Murray Jacksons ware gezondheidstoestand.

Op het Jacksonproces trad gisteren Kathy Jorrie als getuige aan. Jorrie, een advocate, was tien dagen voor Jacksons dood op 25 juni 2009 verantwoordelijk voor het opstellen van het contract met diens nieuwe lijfarts, Murray. Jorrie zei dat ze 150.000 dollar per maand wel erg veel geld vond en dat de arts zelf moeilijk deed en tot twee keer toe wijzigingen wilde aanbrengen. Hoewel hij pas in juni aan het werk ging voor de popster, wilde hij 'retroactief' betaald worden vanaf mei, en zo verder tot juni 2010. Murray, een cardioloog uit Houston die Jackson zes dagen op zeven moest begeleiden, drong erop aan dat hij niets van zijn honorarium zou verliezen als Jackson zijn geplande tournee zou annuleren.

'Perfect gezond'

"Ik zei hem: 'Dokter Murray, 150.000 dollar is erg veel geld'," aldus Jorrie, die het contract voor showpromotor AEG Live opstelde. Volgens de juriste had de arts ook herhaalde malen gezegd dat Jackson "in perfecte gezondheid" verkeerde en "in uitstekende conditie" was.

Eerder gisteren kwam ook Paul Gongaware aan het woord, uitvoerend directeur van AEG Live. Hij zei dat hij erg op zijn hoede was voor mogelijk drugsgebruik door Jackson, aangezien drugs de geplande This Is It-tournee dreigden aan te tasten, die door AEG Live gemanaged werd. Aanvankelijk, zei Gongaware, had Murray vijf miljoen dollar geëist om zich een jaar lang over Jackson te buigen. "Dat was een ongewoon bedrag, en het lag alleszins veel te hoog."

Ook Jacksons persoonlijke assistent moest gisteren getuigenis afleggen. Michael Williams bevond zich die 25ste juni in de kamer waar Murray even eerder vastgesteld had dat de zanger niet meer ademde. Hij was het ook die Jacksons kinderen in een SUV meenam toen hij achter de ambulance aanreed die hem naar het ziekenhuis bracht.

Later gisteren moest ook een lijfwacht van Jackson nog getuigenis afleggen. Het publiek kan het proces bijwonen op basis van loting. Van de zes zitjes die gisteren werden verloot, ging er eentje naar een Duitse fan en een naar blogger Twiggy. Die laatste houdt de stelling aan dat Jackson nog leeft.(LD)