Direct naar artikelinhoud

'Johan Van Overtveldt ontziet diamantsector'

Minister van Financiën Van Overtveldt (N-VA) schikt zich te veel naar de wensen van de diamantsector, zegt sp.a-Kamerlid Peter Vanvelthoven. In de nieuwe anti-witwaswet wordt de diamantsector immers ontzien.

Sp.a is voor een verstrengde anti-witwaswet, en keurt die dan ook mee goed in het parlement. De socialisten scharen zich achter het cashverbod dat voortaan geldt bij de aankoop van goud, zilver, platina en palladium. "Maar dat verbod geldt bizar genoeg niet voor diamanten", zegt Peter Vanvelthoven.

U zegt dat het oorspronkelijke wetsontwerp nochtans nadrukkelijk een cashverbod bij de diamantverkoop vermeldde.

"In zijn wetsontwerp haalde de minister 'een met diamanten bezette gsm' nog aan als voorbeeld van een problematische transactie, maar in de uiteindelijke tekst die hij naar de Raad van State stuurde, was dat voorbeeld verdwenen. Blijkbaar heeft Van Overtveldt een andere tekst naar de Raad van State gestuurd dan naar het parlement."

Hoe verklaart u die aanpassing?

"Ongetwijfeld heeft de diamantsector gezegd: 'Jongens, dat kun je ons niet aandoen'. De sector was trouwens al eerder dan het parlement op de hoogte van de inhoud van de wet. Die werd al uit de doeken gedaan in de vakliteratuur voor het parlement hem kreeg. We kregen de toelichting van de advocaten drie dagen voor we de tekst zelf in handen hadden."

Volgens Van Overtveldt dreigt het cashverbod een deel van de diamantsector naar de illegaliteit te duwen.

"Onze eigen BBI (Bijzondere Belastinginspectie, DBA) zegt in verschillende rapporten dat de diamantsector een zeer fraudegevoelige sector is. De diamantsector mag geen achterpoortje vormen om witwassen mogelijk te maken, en toch krijgen ze een uitzondering."

De diamantsector noemt de huidige beperking tot 3.000 euro op cashtransacties al erg streng.

"België is wat dat betreft streng, maar dat is niet voor niets. We vinden allemaal dat er een einde moet komen aan fraude en witwaspraktijken, maar als we dan maatregelen nemen, zijn er toch altijd sectoren die vinden dat die regels voor hen niet moeten gelden. Daar kan ik niet bij."

Stemmen jullie dan tegen de wet?

"Neen. De omzetting van de Europese anti-witwasrichtlijn moet er komen. Daar zijn we absoluut voor. Ons land is bij de laatsten in Europa om dat te doen. We willen dit niet blokkeren en het over de zomer tillen. Daarvoor is het te belangrijk dat deze wet er komt. We onthouden ons enkel bij het artikel over diamanten."