Direct naar artikelinhoud

Al 15 Syrië-strijders zitten zonder identiteitskaart

Binnenlandminister Jan Jambon (N-VA) heeft dit jaar al de identiteitskaarten én paspoorten van 15 potentiële Syrië-strijders ingetrokken. Het gaat om jongeren tussen 17 en 28 jaar, wier koffers zo goed als gepakt waren.

Sinds 5 januari mag Jambon de identificatiedocumenten van een Belg intrekken. Maar alleen op advies van het antiterreurorgaan OCAD. "Het is een van de dertig maatregelen die de regering heeft genomen in de strijd tegen terreur", zegt Olivier Van Raemdonck, woordvoerder van minister Jambon. "Inmiddels heeft het OCAD al verschillende aanvragen voor de intrekking van een identiteitskaart voorgesteld. Vijftien daarvan zijn bekrachtigd."

De personen die hun identiteitskaart en paspoort niet meer kunnen gebruiken, zijn jonge mannen en vrouwen uit het Antwerpse Borgerhout, het Limburgse Opoeteren, de Brusselse gemeenten Schaarbeek, Jette en Laken, het Luikse Verviers, Herstal en Glain, het Henegouwse Jumet en het Naamse Tamines. Volgens goedingelichte bronnen is hun achtergrond divers: van arme sukkelaars, over extreem vromen tot (ex-)drughandelaars of -gebruikers. Over hun precieze identiteit mag Jambon alvast niets kwijt. "Maar ze stonden op het punt om te vertrekken naar de conflictgebieden."

Grens oversteken

Hoe de minister dat zo precies kan weten? Sinds het conflict in Syrië is begonnen, hebben de inlichtingendiensten verschillende databanken opgesteld. Daaruit is een lijst met 632 namen gedistilleerd. Het gaat onder anderen om personen die in de conflictgebieden zijn (272, van wie mogelijk een 100-tal overleden), inmiddels zijn teruggekeerd (116) of ernaartoe willen trekken (167). "Zij worden heel strikt opgevolgd", zegt Van Raemdonck. "Niet alleen door politie. Maar we werken ook samen met de welzijnssector."

Zeker één keer in de maand komt in elke provincie een speciale taskforce samen met leden van de lokale en federale politie, parket, Staatsveiligheid en militaire inlichtingendiensten. "Zij bekijken telkens één voor één alle 632 dossiers. Wanneer daar informatie naar boven komt dat iemand gaat afreizen, verwittigen zij het OCAD. Die bekijkt de zaak en stapt dan naar de minister. Hij gaat hier niet licht over", verzekert Van Raemdonck.

Zonder identiteitskaart en paspoort is de kans dan ook zéér klein dat je nog een grens kunt oversteken, in pakweg Turkije, als je al zo ver geraakt. De maatregel is telkens drie maanden van kracht en kan daarna nog eens drie maanden worden verlengd. Het is de bedoeling dat in die tijd lokale diensten de persoon in kwestie opvolgen en op het rechte pad proberen te krijgen. Mislukt dat, dan is de kans volgens specialisten vrij groot dat het gerecht tussenkomt en opsluiting volgt.