Direct naar artikelinhoud

Erdogan boos op België na njet voor elf imams

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) weigert om aan buitenlandse imams van niet-erkende moskeeën een visum te geven, wegens 'amper controle'. Elf imams uit Turkije kregen dit jaar al een njet. Mogelijk spreekt president Erdogan zich daarom zo laatdunkend uit over België.

Staatsveiligheid screent vandaag elke moskee (en haar imam) die erkend wil worden. Zonder groen licht van de inlichtingendienst, krijgt de moskee geen erkenning. En dan kan ze fluiten naar subsidies, de imam naar een salaris en pensioen.

Omwille van die grondige controle, staan lang niet alle moskeeën te springen om erkenning. Hoewel ook zij door Staatsveiligheid in de gaten worden gehouden bij signalen van radicalisering. Daarnaast worden buitenlandse imams die in ons land willen werken, bij hun visumaanvraag onderzocht door de inlichtingendiensten.

In april raakte bekend dat de regering visa voor buitenlandse imams van niet-erkende moskeeën on hold had gezet. Maar staatssecretaris Francken heeft beslist die voorlopige maatregel niet meer terug te schroeven.

"Vroeger kreeg een buitenlandse imam een visum als zijn dossier in orde was. Of hij nu naar een erkende of een niet-erkende moskee trok, deed er niet toe. Maar dat verandert nu", zegt Francken. "Moskeeën moeten een erkenningsprocedure volgen. Ik ga geen visa geven aan imams die in een niet-erkende moskee willen werken. Ze moeten maar een erkenning aanvragen. Op niet-erkende moskeeën hebben we geen of nauwelijks controle."

Deur dicht

De toestroom van buitenlandse imams valt nochtans mee. Dit jaar vroegen vijftien buitenlandse imams een visum aan: vier imams kregen dat, maar voor de overige elf imams uit Turkije blijft de deur dicht omdat ze voor een niet-erkende moskee willen werken.

Zes van de elf afgewezen imams vechten de beslissing aan bij de Raad voor Vreemdelingenbetwistingen. Het is nog wachten op het verdict, maar volgens de imams wordt de vrijheid van godsdienst geschonden. Bovendien klagen ze aan dat ze een andere behandeling krijgen dan imams die willen prediken in een erkende moskee.

Het kabinet-Francken weerlegt dat: niets verhindert imams om de eredienst uit te oefenen en te prediken buiten België. Bovendien mag er een verschil in behandeling zijn als dat gebaseerd is op een objectief criterium: de erkenning van de moskee.

Dat ons land Turkse imams tegenhoudt, valt allicht in slechte aarde bij de Turkse president Erdogan. De Turkse overheid controleert een groot deel van de gebedshuizen in West-Europa. In België vallen 65 moskeeën onder het Turkse religieuze overheidsorgaan Diyanet. Een dertigtal andere wordt gerund door Milli Görüs, de islamitische beweging waaruit Erdogans partij AKP is ontstaan.

De uithaal van Erdogan naar ons land deze week - "België is het centrum voor PKK-militanten en coupplegers" - gebeurde volgens enkele regeringsbronnen dan ook niet zonder reden.