Direct naar artikelinhoud

VN: 'Te veel focus op aids, te weinig op gezinsplanning'

Ontwikkelingshulp in de derde wereld heeft zich te veel toegespitst op de HIV- en aidsproblematiek en te weinig op gezinsplanning. Dat heeft Babatunde Osotimehin, hoofd van het bevolkingsfonds van de Verenigde Naties gezegd in een interview met de Britse krant The Guardian. De uitspraak zorgt voor veel ophef.

"We hebben een fout gemaakt", zei Osotimehin luttele dagen voor de geboorte van de zeven miljardste mens verwacht wordt. "We hebben HIV losgekoppeld van het hele verhaal over voortplanting en familieplanning en dat hadden we nooit mogen doen."

Osotimehin is zelf dokter en de voormalige minister van gezondheid in Nigeria. "Plots draaide alles rond HIV en aids", zegt hij. "Maar we deden alsof het een noodgeval was dat we snel moesten oplossen zodat we dan weer naar de hoofdzaak konden terugkeren: mensen er op wijzen dat ze aan geboorteplanning moesten doen." Alleen werkte het zo niet. "Er bleven jongeren sterven aan aids", zegt hij. "Ik kon niet opstaan en zeggen: 'Excuseer, ik denk dat we het geboortecijfer naar beneden moeten halen'. Dat was gewoon niet kosjer." Met alle consequenties vandien: de 20 snelstgroeiende landen zijn ook de armste ter wereld.

HIV-experts vinden de kritiek ongegrond. "Het is moeilijk te begrijpen hoe een ontwikkeld persoon kan zeggen dat het geld gebruikt voor de bestrijding van aids in Afrika de aandacht wegnam van de echte prioriteiten", reageert Siddharth Dube van UNAids. "Aids was en is een prioriteit en de campagnes hebben heel veel levens gered."