Direct naar artikelinhoud

Geen vierde Tourzege voor Contador

Over and out voor Alberto Contador. De Spanjaard mag een vierde Tourzege na een dramatische Alpenrit op zijn buik schrijven. 'El Pistolero' had geen antwoord klaar op de vroege aanval van Andy Schleck op de Izoard en moest in de laatste kilometers van de Galibier zelfs lossen bij de andere favorieten. De averij aan de finish was aanzienlijk: 3.50 op Andy, 1.35 op Evans. 'Andy speelde het slim, zelf had ik een slechte dag. De eindzege is nu bijna onmogelijk geworden', gaf hij toe.

De dag begon al onheilspellend voor Contador, toen niemand van zijn ploegmaats meeschoof in de lange vlucht. De broers Schleck stuurden Monfort en Posthuma vooruit, Evans gaf Bookwalter en Burghardt vrijgeleide. Zelf liet de drievoudige Tourwinnaar op de Agnello een weinig overtuigende indruk. Contador vertoonde zich nauwelijks op de eerste rijen en toen op de Izoard Voigt en O'Grady het tempo bepaalden voor Andy en Fränk, had hij alleen nog maar Sörensen en Navarro in steun.

Het onvermijdelijke voltrok zich. Zes kilometer voor de top van de Izoard viel Andy Schleck aan. Navarro nestelde zich op kop van de groep met Contador in het wiel, maar in een mum van tijd bedroeg de kloof op de jongste Schleck meer dan een minuut.

Het was wachten tot het moment waarop Contador het gat zou dichtrijden. Maar de versnelling waarmee hij in voorbije edities zo vaak toesloeg, bleef uit. "Ik had een slechte dag", bekende Contador. "Op de Izoard wilde ik het tempo wat drukken. Maar Andy speelde het bijzonder slim. Hij stuurde een paar pionnen in de vuurlijn, beende ze nadien zelf bij, kreeg nog volop steun en haalde uiteindelijk ook zijn slag thuis. Het was de beste tactiek. Ik kan hem alleen maar feliciteren. Een aanval op 60 kilometer van de streep houdt natuurlijk altijd enig risico in. Maar hij heeft zijn krachten goed ingedeeld. En het resultaat mag er zijn."

Een fietswissel in de afzink van de Izoard bracht weinig zoden aan de dijk. Contador bleef slechts een schim van zichzelf. Vaal, hoekig en ongeïnspireerd. "Eigenlijk zat mijn wedstrijd erop op zeven à acht kilometer van de finish. Mijn benen lieten me totaal in de steek, ik kon niets meer forceren. Ik had me al de hele dag lamentabel gevoeld. In het begin van de rit liet ik me zelfs even afzakken tot bij de Tourdokter voor een ontstekingsremmer."

'Geen uitleg'

Contador bleef nog wel lange tijd aanklampen in het groepje tenoren, waar Evans inmiddels voluit het initiatief had genomen. "Cadel leverde fantastisch werk en trok fors door. Maar wat me in die laatste kilometers overkwam, had ik niet verwacht. Wat een inzinking! Vraag me niet naar een reden. Ik kan er geen zinnige uitleg voor bedenken. Ben ik goed, dan kan ik het wiel van Evans probleemloos houden. Nu was het op. Zo snel mogelijk de finish halen was het enige dat me nog interesseerde."

De gevolgen zijn dramatisch voor Contador. In de stand volgt hij nu op 4.44 van Voeckler, op 4.29 van Andy Schleck, op 3.36 van Fränk Schleck en op 3.32 van Evans. "De eindzege is zo goed als onmogelijk geworden", realiseert hij zich. "Maar het heeft geen zin om in een hoekje te zitten treuren. Ik weet uit ervaring wel hoe ik met dergelijke situaties moet omgaan. Ik moet gewoon verder. Goed rusten en herstellen en de energietank opnieuw vullen is nu de boodschap. Met mijn gedachten ben ik al bij de etappe richting L'Alpe D'Huez. We zien wel wat het wordt."