Direct naar artikelinhoud

Afluisterschandaal breidt zich uit naar kwaliteitskrant 'The Times'

De Londense politie onderzoekt of ook de kwaliteitskrant The Times e-mails heeft gehackt. Het onderzoek is een uitloper van het afluisterschandaal bij News of the World, net als The Times een krant die eigendom is van de Australische mediamagnaat Rupert Murdoch.

Een journalist van The Times zou de e-mail van een anonieme blogger gekraakt hebben. Die blogger schreef erg kritisch en geïnformeerd over de politie en de regering. Om te achterhalen wie achter de blog zat, brak de journalist in in diens e-mailaccount. Daarvoor maakte hij geen gebruik van geavanceerde computerprogramma's, maar raadde hij gewoon zijn paswoord. Met succes.

Bij The Timesraakten ze al snel op de hoogte van de weinig deontologische manier van werken van de journalist. Hoofdredacteur James Harding bekende dat vorige maand aan de Leveson-commissie, het orgaan dat de afluisterschandalen in de Britse pers onderzoekt.

In een brief die Harding daarna naar de commissie schreef, gaf hij aan dat de journalist, die ondertussen niet meer bij The Timeswerkt, op een formele waarschuwing heeft gekregen. Bovendien was het volgens hem ook een eenmalige fout. "Nadat de journalist zijn leidinggevenden had ingelicht dat hij op eigen initiatief ingebroken had in een e-mailaccount, is hem verteld dat hij rechtmatige middelen moest gebruiken om zijn onderzoek (naar de politieblogger, JDB) verder te zetten."

Volgens de krant bezondigde hij zich daarna niet meer aan hackingpraktijken en slaagde hij er in om de blogger te identificeren via traditioneel journalistiek speurwerk. Nadat de krant daarvoor toestemming kreeg van het Britse Hooggerechtshof, publiceerde het ook de naam van de blogger in de krant.

De bekentenis viel niet in goede aarde bij Tom Watson, een Labour-parlementslid dat zich in het afluisterschandaal vastgebeten heeft. Watson wou niet alleen weten of de journalist al dan niet een misdaad gepleegd had, hij vroeg zich ook af of de hoofdredactie van The Timesalle informatie daarover aan de Leveson-commissie had gegeven. Zijn verzoek viel niet in dovemansoren. Watson maakte gisteren bekend dat Scotland Yard een onderzoek geopend heeft naar wat er nu precies bij The Timesgebeurd is.

Met het onderzoek komt voor het eerst ook een kwaliteitskrant van Rupert Murdoch in het vizier. Het afluisterschandaal beperkte zich tot nu toe tot de tabloids The Sunen het ondertussen opgedoekte News of the World.