Direct naar artikelinhoud

Aelbrecht hunkert naar EK volley

Een jaar geleden moest Freya Aelbrecht (25) met haar knie in het gips toezien hoe de Yellow Tigers elfde werden op het WK. Nu draait de motor van de nationale volleybal-ploeg weer op volle toeren en wil Aelbrecht knallen op het EK, dat morgen begint in België en Nederland.

Niemand van de Yellow Tigers die zo hard staat te popelen om aan het EK te beginnen als Freya Aelbrecht, de 1,86 meter grote middenman van de nationale ploeg. "In het heetst van de strijd kan ik me niet inhouden, dan zit ik vol adrenaline en dat zal niet anders zijn op dit EK, vrees ik."

Een jaar geleden zat Aelbrecht nog in zak en as. Door gescheurde kruisbanden miste ze het WK. "De verschrikkelijkste periode uit mijn carrière", geeft ze toe. "Zodra ik wist dat ik het WK niet zou halen, heb ik voor mezelf wel snel uitgemaakt: nu ga ik voor 100 procent voor het EK in eigen land."

Voor het EK van 2013 had niemand op brons gerekend. Nu wordt wel naar de Belgen gekeken. "Zelf benaderen we dit EK niet anders dan twee jaar geleden, maar de buitenwereld wel", zegt Aelbrecht. "We weten dat we geen underdog zijn, maar je kunt ons ook geen favoriet noemen. In 2013 verrasten we onszelf en zat alles mee. Niemand kende ons en we zaten allemaal in de flow van ons leven. Nu staat de teller weer op nul en de concurrentie is ook veel sterker geworden. We moeten dat gevoel van 2013 terugvinden: onbevreesd en onbevangen."

Het eerste en realistische doel is de poulefase overleven en zich rechtstreeks kwalificeren voor het EK van 2017. Daarvoor moeten de Belgen top acht halen. "Als sporter droom je er natuurlijk van om tot het gaatje te gaan, tot in de Final Four in Rotterdam", droomt Aelbrecht.