Direct naar artikelinhoud

Van Avermaet: 'Benen zijn sterk'

Wordt Greg Van Avermaet kopman voor Tom Boonen en Philippe Gilbert? Sep Vanmarcke vindt het alvast een goed idee. Zijn collega van BMC hoopt zondag in Richmond de kroon op een lang seizoen te zetten.

De beste Belg van dit seizoen was Greg Van Avermaet. Achtste op de UCI-ranking en ritwinst in de Tour: niemand doet beter. De Waaslander weet dat ook, maar is goed opgevoed: Van Avermaet eist niks, hij wacht geduldig af. "De tactische bespreking moet nog komen", zegt hij. "Ik ga niet zeggen welke rol ik moet krijgen. De bondscoach is baas, hij beslist."

Beschouwt u dat vooral niet als een teken van twijfel. Als Carlo Bomans van hem de eerste man wil maken, zal Van Avermaet volmondig ja zeggen. "Ik ben er klaar voor", zegt hij. "Dit is een parcours dat me absoluut moet liggen en ik voel me goed. Ik weet dat ik zondag meedoe voor de prijzen."

Maar hoe fit is Van Avermaet nog? In februari deed hij al mee om te winnen, eind september wordt dat nog altijd van hem verwacht. Zijn seizoen is lang geweest. "Dat is mijn handelsmerk. Ik verteer dat goed. De frisheid is niet zoals in het voorjaar, maar dat zit vooral in het hoofd. De Tour bijvoorbeeld is mentaal zwaar geweest, maar fysiek is er geen probleem. De benen zijn nog sterk."

Trainen bij Hincapie

Na de GP's van Quebec en Montreal reisde Van Avermaet door naar Greenville, South Carolina. Hij verbleef er bij oud-ploegmaat George Hincapie. "George was vroeger mijn idool", legt hij uit. "Wat ik later vooral onthouden heb, is dat Hincapie zei dat hij in een streek woont waar je heel goed kunt trainen. Daarom heb ik gevraagd of ik bij hem kon logeren. Ik heb er korte klimmetjes gedaan, lange beklimmingen en een paar leuke tochten. Een goede voorbereiding."