Direct naar artikelinhoud

Hamas schiet bestand aan flarden met raketten opzuiden Israël

Voor het eerst in ruim een jaar vuurt Hamas vanuit Gaza weer langeafstandsraketten af op het zuiden van Israël. Daarbij zijn sinds maandag negen Israëliërs, onder wie vier grenspolitie-mannen, gewond geraakt.

Een van de agenten, die dinsdagavond nabij Ashkelon geraakt werden, is er slecht aan toe. Volgens een woordvoerder van Hamas moeten de projectielen als vergelding gezien worden voor een reeks Israëlische luchtaanvallen op de Gazastrook, waarbij de afgelopen dagen zeven Palestijnen omkwamen. "Ze zijn ons antwoord op zionistische misdaden."

Er worden regelmatig projectielen vanuit Gaza op Zuid-Israël afgevuurd - alleen dit jaar al minstens 420 - maar die worden naar verluidt afgeschoten door extremistische splintergroeperingen die actief in de landstrook, zoals de Islamitische Jihad. Hamas ontkent meestal elke betrokkenheid.

Dat de militaire tak van de islamitische organisatie nu openlijk toegeeft dat zij verantwoordelijk is voor de recente aanvallen bezorgt de Israëlische autoriteiten de nodige hoofdbrekens. Het betekent dat er een eind is gekomen aan de informele wapenstilstand die al drie jaar tussen Israël en Hamas bestond.

Volgens analisten is de leiding van Hamas gesterkt door de verkiezingsoverwinning van de Moslimbroeders in Egypte en durft ze meer risico's te nemen. Hamas is zwaar gelieerd aan de Egyptische islamitische beweging.

Sinds maandagmorgen is het onrustig in Zuid-Israël en Gaza. Het begon met een terreuraanval op Israëlische arbeiders nabij de grens met Egypte, waarbij een Israëliër omkwam. Het Israëlische leger schoot twee aanvallers dood.

De voordien onbekende beweging 'De sjoera van Moedjahedien in het Heilige Land' eiste dinsdag de aanslag op. De twee gedode aanvallers zijn burgers van Egypte en Saoedi-Arabië. De extremistische beweging zou relaties onderhouden met het netwerk van Al Qaida. Israël beweert al langer dat deze terreurbeweging in de Sinaï actief is.

Gisteren beschoot de Israëlische luchtmacht in Rafah in Zuid-Gaza twee mannen die volgens Israël mede verantwoordelijk zijn voor de aanval op de grens. De 26-jarige Mohammed Rashuan raakte ernstig gewond, zijn adjudant Ghalib Rmelat werd gedood. Hamas bevestigt dat Armelat lid was van de Al Qudsbrigade van de Islamitische Jihad.

Meteen na de grensaanval maandag doodde de Israëlische luchtmacht al twee mannen op een motorfiets in het noorden van de Gazastrook. Ook deze mannen zouden lid zijn van de Islamitische Jihad. Zoals in de regio gebruikelijk laaide daarna het geweld flink op. Raketten op Israël, voor burgers aldaar het advies om in de buurt van de schuilkelder te blijven; aan de andere kant Israëlische luchtaanvallen op doelwitten in de Gazastrook.

Ook gisteren kwam er geen eind aan het geweld over en weer. Egypte bemiddelt - net als bij eerdere confrontaties - achter de schermen tussen de strijdende partijen, maar dat heeft nog niet geleid tot een staakt-het-vuren. Minstens zestien projectielen werden gisteren vanaf Gaza op het zuiden van Israël afgevuurd. Eén werd door een antiraketbatterij onderschept, vier andere projectielen vielen nabij een dorp. De rest ontplofte in open terrein.

De Israëlische luchtmacht voerde op haar beurt meerdere aanvallen op de Gazastrook uit. Doelwitten vormden onder meer 'wapenopslagplaatsen en trainingsfaciliteiten van terroristen'.