Direct naar artikelinhoud

Tom Barman: 'Goed dat dit gebeurt, maar het blijft dweilen met de kraan open'

Tom Barman reageert verbaasd op de uitspraak tegen de initiatiefnemers van The Pirate Bay. "Begrijp me niet verkeerd", maakt de fronman van dEUS duidelijk. "Ik vind het goed dat dit gebeurt, maar ik sta wel versteld dat er nog dit soort processen worden aangespannen. En ik vraag me af of het nog iets uithaalt. Gaat er morgen niet opnieuw een andere downloadsite open? De platenindustrie heeft veel te lang gewacht met reageren. Eind jaren 90 kwam er bij de platenfirma's nog zoveel geld binnen dat ze allemaal met hun kop in hun reet zaten. Ze meenden dat het internet de zoveelste hype was. Tien jaar later is het dweilen met de kraan open."

Heel even, nadat downloaden via sites als KazaA en Soulseek al mainstream was geworden, koesterde Barman nog de hoop dat de klok teruggedraaid kon worden. "Ik dacht: nu men films van Hollywoodstudio's gaat rippen, zullen de geldwolven van de filmindustrie daar wel paal en perk aan stellen. Maar ook dat is niet gebeurd. Het gaat nu allemaal zo snel. In een kwartier kun je een pas uitgebrachte film downloaden. Ondertussen is er een hele generatie groot geworden voor wie muziek illegaal downloaden evident is geworden. Als wij op tour zijn, dan komen jongeren na het concert een handtekening vragen. Dan steken ze een gekopieerde cd onder je neus, met een hoesje dat ergens van het internet is afgeprint. Niemand lijkt zich daarvoor nog te schamen."

Barman blijft platen uitbrengen. "Geen haar op mijn hoofd dat eraan twijfelt om dat niet meer te doen. Ik overweeg ook niet om onze muziek gratis weg te geven. Maar als je hoort hoeveel een plaat heeft opgebracht, dan mag je er eigenlijk 70 procent bij rekenen, mocht er niet illegaal gedownload worden."

Erger dan dat persoonlijke verlies aan inkomsten vindt hij naar eigen zeggen de devaluatie van pop- en rockmuziek die als gevolg van de downloadcultuur is ingetreden. "Je wordt met popmuziek naar je kop geslingerd. De mystiek van de juiste band in de juiste studio met de juiste producer, dat is verdwenen." (BDC)